In een maand tijd zijn er al 24 voertuigen in vlammen opgegaan.
In een maand tijd zijn er al 24 voertuigen in vlammen opgegaan. (Foto: AS Media)

Nachtklok verhoogt pakkans pyromaan

Door Marianka Peters

Gouda - In de strijd tegen het aantal autobranden werd het preventief fouilleren vanmorgen beëindigd. Vandaag maakt burgemeester Mirjam Salet bekend of de maatregel verlengd wordt. Tegelijkertijd zijn er zorgen over veel minderjarigen die 's nachts op straat hangen en de politie en buurtwachten voor de voeten lopen. Het instellen van een nachtklok zou de pakkans van de brandstichter(s) kunnen vergroten.

Gouda wordt sinds begin mei geteisterd door autobranden, die in de nachtelijke uren en op diverse plekken in de stad plaatsvinden. De teller staat op dit moment op 24 voertuigen die de afgelopen weken in vlammen zijn opgegaan. Burgemeester Salet maakt zich zorgen over het grote aantal jongeren dat 's nachts op straat rondhangt. "Minderjarigen horen in de nacht niet op straat te hangen," stelt zij. ,,Dus ouders, let ook op uw kinderen. Er zitten jongeren tussen die geen vlieg kwaad doen, maar ze lopen in een context die niet fijn is."

Voor PvdA -raadslid Mohammed Mohandis, die al meerdere avonden als buurtwacht surveilleert, is de maat vol. "De vrijwilligers en ik hebben ons enorm gestoord aan de jongeren, die de politie en patrouilles uitdagen, wat het werk niet makkelijker maakt," stelt hij. "Opvallend was het aantal minderjarige jongeren (12- 16 jarigen) dat zonder ouderlijk toezicht op straat hangt. Doordat het sommige nachten druk is op straat was het niet altijd makkelijk om goed toezicht te houden. Tijdens dit soort weken met autobranden die veel impact hebben op Gouwenaars kunnen we dit soort kat en muis-spel er niet bij hebben." Mohandis zegt minderjarige jongeren te hebben aangesproken en hen verzocht naar huis te gaan. "Dat ging vaak goed," zegt hij, al ziet hij voordelen in het instellen van een nachtklok. "Een soort een nachtklok (00:00-04:00) voor minderjarige jongeren (tot 16 jaar) zonder ouderlijk toezicht kan de pakkans alleen maar helpen vergroten, zodat iedereen zich kan focussen op verdachte situaties. Persoonlijk gaat het er bij mij niet iin als ik 14-jarige jongens zie rondlopen diep in de nacht. Die horen thuis op bed."

Salet zegt verrast te zijn door de enorme betrokkenheid van de Gouwenaars. "Er worden heel veel tips doorgegeven en bewoners delen ook massaal hun camerabeelden met de politie (project camera in beeld-red.) Ik ben ook blij met de buurtwachten in Bloemendaal en Korte Akkeren en ook buurtvaders houden een oogje in het zeil. Deze extra ogen en oren in de stad helpen veel." Ook worden er talloze ideeën aangedragen zowel vanuit de raad als vanuit de samenleving. Welke ideeën dit zijn wil Salet nog niet zeggen, al bevestigt zij dat er op dit moment heel veel ideeën worden uitgewerkt. "Ieder idee wordt op zijn meritus beoordeeld. Daarnaast hebben we ook nauw contact met gemeenten die ook met autobranden te maken hebben gehad, om ervaringen uit te wisselen." Vandaag maakt Salet nadere maatregelen bekend.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden