Johan Karelse is nog steeds onder de indruk van het Hert van Plazuid, dat hij alleen maar van foto's kende. Foto: PR
Johan Karelse is nog steeds onder de indruk van het Hert van Plazuid, dat hij alleen maar van foto's kende. Foto: PR (Foto: )

Prullaria blijkt topstuk Plazuid

Door Marianka Peters

Gouda - Plastiekkenner Johan Karelse, die over de Goudse plastieken twee boeken publiceerde, kende het 'Hert' van Plateelfabriek Zuid Holland alleen van foto's. Groot was de euforie toen hij het bijna 50 cm grote beeld werkelijk in handen kreeg. Dit gebeurde tijdens de Plateelkeurdag in de Sint Jan tijdens de Goudse Keramiekdagen.

Een mevrouw, die liever niet bij naam wordt genoemd, had het beeld kort geleden gekocht op een rommelmarkt. "De verkoopprijs was twee euro, maar ik wist er toch nog een euro vanaf te praten," vertelt ze. Ze besloot het beeld op een landelijke verkoopsite te plaatsen, waar de biedingen tot grote verrassing van de verkoopster al heel snel opliepen tot boven de duizend euro. Een oplettende plateelverzamelaarster die het beeld op internet zag, heeft de verkoopster geattendeerd op de gratis beoordeling en taxatie tijdens de Goudse Keramiekdagen. "Het platelen plastiek is rond 1928 ontworpen door C.J. van der Hoef voor de Plateelfabriek Zuid-Holland," legt Karelse uit. "Het bijna 50 cm lange beeld is buitengewoon breekbaar en het is dus verbazingwekkend dat het de afgelopen 90 jaar ongeschonden heeft doorstaan. Het is puntgaaf!" De waarde van het beeld wordt geschat op zo'n zesduizend euro . "Dit beeld is wel één van de grotere verrassingen die tijdens de afgelopen jaren op de plateelkeurdag is opgedoken. We hebben mevrouw geadviseerd om het beeld bij een gerenommeerd veilinghuis te laten veilen."

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden