Met een beetje hulp was burgemeester Mirjam Salet goed op weg om een fraaie vaas te draaien. Foto: Marianka Peters
Met een beetje hulp was burgemeester Mirjam Salet goed op weg om een fraaie vaas te draaien. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Kleikunst Goudse burgemeester ten onder

Door Marianka Peters

Gouda - Met ingehouden adem kijken naar de wedstrijd 'het draaien van de hoogste vaas' en nieuwsgierig een kijkje nemen bij het rakustoken. De eerste dag van het 44e Keramiekfestival is druk bezocht. Keramisten uit binnen- en buitenland zijn weer in grote getalen naar Gouda gekomen voor dit grote evenement. Het thema dit jaar is 'erop of eronder'.

Traditiegetrouw wordt het festival geopend door Gouda's eerste burger. Die eer was voor waarnemend burgemeester Mirjam Salet, die werd uitgedaagd om achter de schopschijf plaats te nemen en een vaas te draaien. Zelf zei Salet dat ze niet voor het pottenbakkersvak in de wieg was gelegd. "Ik waarschuw vast, want ik zal wel gaan spetteren. Het thema van dit jaar is 'erop of eronder, dat zal in mijn geval wel 'eronder' zijn." zei Salet lachend, terwijl zij een groot schort als bescherming kreeg aangereikt. Met een beetje hulp lukte het haar toch om een mooie ronde vorm te draaien. Toen de klei omhoog moest worden getrokken, ging het mis. Door de snelheid van de schopschijf begon de vaas in wording alle kanten op te schudden en stortte uiteindelijk ineen. "Nou is ie 'dood'," zei Salet spontaan, die een nieuwe poging aan zich voorbij liet gaan. "Zo zie je maar dat pottenbakken een echt ambacht is."

Ook vrijdag 31 mei is het Gouds Keramiekfestival nog te bezoeken van 11.00-17.00 uur.

Een uitgebreid verslag met de prijswinnaars leest u woensdag in de Goudse Post

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden