Gouda gaat gebukt onder autobranden. De  teller staat inmiddels op 23 voertuigen die in vlammen opgingen.
Gouda gaat gebukt onder autobranden. De teller staat inmiddels op 23 voertuigen die in vlammen opgingen. (Archieffoto: AS Media)

Preventief fouilleren verlengd en uitgebreid

Door Marianka Peters

Gouda - In de strijd tegen het aantal autobranden wordt het preventief fouilleren met een week verlengd tot woensdag 5 juni 4.00 uur. Ook worden de gebieden waar de maatregel geldt uitgebreid. Dat heeft burgemeester Mirjam Salet woensdagmiddag bekend gemaakt.

Gouda wordt sinds begin mei geteisterd door autobranden, die in de nachtelijke uren en op diverse plekken in de stad plaatsvinden. De teller staat op dit moment op 23 voertuigen die de afgelopen weken in vlammen zijn opgegaan. "We hebben heel veel politie-inzet ook van andere politie-eenheden. Als er een nacht geen autobrand is, hoop je dat het ophoudt, maar een dag later is het weer mis," stelt Salet. "Het is gewoon niet stabiel, daarom wordt de inzet gehandhaafd en het preventief fouilleren met twee gebieden uitgebreid." De wijken Korte Akkeren, Kort Haarlem, Bloemendaal, Plaswijck en Goverwelle zijn nu aangemerkt als veiligheidsrisicogebied.


Salet zegt verrast te zijn door de enorme betrokkenheid van de Gouwenaars. "Er worden heel veel tips doorgegeven en bewoners delen ook massaal hun camerabeelden met de politie (project camera in beeld-red.) Ik ben ook blij met de buurtwachten in Bloemendaal en Korte Akkeren en ook buurtvaders houden een oogje in het zeil. Deze extra ogen en oren in de stad helpen veel." Ook worden er talloze ideeën aangedragen zowel vanuit de raad als vanuit de samenleving. Welke ideeën dit zijn wil Salet nog niet zeggen, al bevestigt zij dat er op dit moment heel veel ideeën worden uitgewerkt. "Ieder idee wordt op zijn meritus beoordeeld. Daarnaast hebben we ook nauw contact met gemeenten die ook met autobranden te maken hebben gehad, om ervaringen uit te wisselen."

Dat de autobranden een grote impact hebben op de eigenaren, weet ook Salet. "ik heb veel mensen gesproken en de impact is enorm. De autobranden hebben geleid tot grote maatschappelijke onrust, gevoelens van onveiligheid en angst voor verlies van of schade aan persoonlijke eigendommen. Ook is er gevaar voor personen als gevolg van overslaande brand naar nabijgelegen woningen." Er zijn Gouwenaars die zich afvragen waarom de locaties worden doorgegeven waar preventief gefouilleerd wordt. Volgens Salet is het een wettelijke verplichting om dit publiekelijk te maken "Dat is best lastig, maar het kan niet anders."

Het preventief fouilleren eindigt woensdagmorgen 5 juni om 4.00 uur. Dan worden ook de eerste bevindingen bekend gemaakt.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden