Foto:

Zoektocht naar verdwenen cadeaugeld

Door Marianka Peters

Gouda - Het is alweer anderhalf jaar geleden dat de redactie van de Goudse Post werd benaderd door twee oude vrienden. Hans Hellings en Frans Rijnders, beiden de 80 al lang gepasseerd, vertelden mij het uitzonderlijke verhaal van een donatie die zij bij de viering van Gouda 700 namens Carnavalsvereniging de Gouwenarren, hadden gedaan. Zij wilden weten waar het geld was gebleven en vroegen of ik hierbij kon helpen. Het begin van de speurtocht.

Beide heren hadden maar weinig informatie, behalve dat zij, samen met een aantal anderen lid waren De Gouwenarren. De groep bestond, naast Hellings en Rijnders onder meer uit Casper Berkhout, Joop de Korte, Jan van Es, Wim Jansen en Wim Kröger. De meeste van hen waren inmiddels overleden.
Ik vond het zo'n opmerkelijk verhaal en beloofde beide heren een en ander uit te zoeken. Maar waar moet je beginnen? Van de donatie bleek een stichtingsakte te bestaan, opgemaakt door de toenmalige notaris Fran Moerel. Dat was al een begin. Ik nam contact op met Nicole Stigter van Westerhuis Notarissen die het kantoor van Moerel jaren geleden had overgenomen. In de archieven was slechts één stichtingsakte te vinden van de organisatie Gouda 700, waarin een aantal notabelen zitting hadden.

Dat spoor liep dus dood, dus de volgende stap was het Streekarchief. Daar was ook niets te vinden, behalve een foto, zonder bijschrift, van burgemeester Piet van Dijke en Casper Berkhout in functie, dat ik kon afleiden aan de steek die hij droeg. Dit zou wel eens de overhandiging kunnen zijn. Weer verstreken maanden, waarin ik regelmatig het dossier oppakte. Hellings en Rijnders waren ervan overtuigd dat het geld bij de Nutsspaarbank was gestort, maar het bankboekje was nergens te vinden, laat staan dat een bankrekeningnummer bekend was. Onlangs vond Hellings een copie van de stichtingsakte, die overigens nooit officieel is gemaakt. "We hebben ieder 11,11 gulden ingelegd, totaal dus 133,32," herinnert Hellings zich weer. "Het geld zou worden besteed aan Gouda 1000 jaar in 2272. Er was berekend dat dit bedrag met de toen geldende rente zo'n 12-13 procent zou oplopen tot ruim 5 miljard gulden. Daar kun je een leuk feestje van vieren."
 

Met dit gegeven was het gedoneerde geld nog niet teruggevonden. Ook de ABN-Amrobank, waar de toenmalige Nutsspaarbank was ondergebracht, kon niets terugvinden zonder bankboekje of rekeningnummer. Einde verhaal zou je denken, totdat Rob van Willigen, sectormanager ABN-Amro een spontaan gebaar maakte door 1750 euro te storten in het Fonds Gouda 750. "Euro 1.000,- alvast voor Gouda 1000 jaar en 750,- euro voor Gouda 750 in 2022." Binnenkort zal deze donatie officieel bekrachtigd worden.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden