Foto: Marianka Peters

Programma Goudse Keramiekdagen

Door Marianka Peters

Gouda - Het jaarthema van de Goudse Keramiekdagen die op 30 en 31 mei worden gehouden is 'Erop of eronder' en betekent een extra uitdaging voor alle deelnemende keramisten die aan de jaarlijkse wedstrijd meedoen. Maar natuurlijk gaan de keramisten ook met elkaar de strijd aan met het draaien van de hoogste vaas

Tijdens de Goudse Keramiekdagen is er van alles te beleven in en rond de Markt. In de Sint Jan kunt u weer gratis plateel laten keuren, terwijl je kinderen met klei de mooiste creaties maken op de markt. De opening van het sterevenement is op Hemelvaartsdag, donderdag 30 mei om 11.00 uur door waarnemend burgemeester Mirjam Salet. Een half uur later wordt de expositie van de deelnemende keramisten geopend. Op beide dagen zijn er demonstraties, wedstrijden (hoogste vaas, breedste schaal, duodraaien) en kinderactiviteiten: schminken, handvormen en kunstwerkjes op de draaischijf onder leiding van Marike Jacobs. Eveneens beide dagen rond het middaguur is er een demonstratie plateelschilderen door de Goudse Trudy Otterspeer.
De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het Trio de la Rue, dat op verschillende locaties op de markt speelt (tussen 10.30 en 12.00 uur) en de Big Band onder leiding van Ferdi Schukking, die tussen 14.00 en 17.00 uur meerdere keren speelt vanaf het bordes van het stadhuis.

De Goudse Keramiekdagen zonder een plateelkeuring is ondenkbaar. Op donderdag is de keuringsdag wederom in de Sint Jan. Iedereen mag drie stuks aardewerk/plateel meenemen ter keuring. "Deze keer hebben we ook weer de bekende Hanne Friederichs uitgenodigd. Zij is bekend als restaurateur van aardewerk en werkt onder andere voor enkele grote musea in Nederland. Zij zal het te restaureren aardewerk beoordelen en eventueel meenemen naar haar atelier," vertelt Joop Nobel. De plateelkeurdag is van 11.00 tot 16.00 uur gratis te bezoeken.
Speciaal voor de keramiekdagen organiseert het Goudse Gidsen Gilde op donderdag 30 mei een unieke keramiekwandeling. Loop mee met de gids, maak kennis met Gouda en leer alles over de productie van aardewerk door de eeuwen heen. Zeven eeuwen lang gloeiende pottenbakkersovens in Gouda. Start bij de Waag om 14.00 uur. Voor kosten en aanmelden via www.goudsegidsengilde.nl.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden