Het aantal meldingen over vliegtuigoverlast boven Gouda neemt de laatste tijd fors toe. Foto: Marianka Peters
Het aantal meldingen over vliegtuigoverlast boven Gouda neemt de laatste tijd fors toe. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Hoger vliegen boven Gouda vermindert overlast

Door Marianka Peters

Gouda - Steeds meer Gouwenaars, met name uit de wijken Bloemendaal en Goverwelle ervaren steeds meer geluidsoverlast door vliegtuigen, mede door de nieuwe landingsroute (Aalsmeerbaan en Zwanenburgbaan) die sinds 2016 over Gouda loopt. Wethouder Hilde Niezen erkende dat er de laatste tijd veel meer klachten binnenkomen.

Op intiatief van de Goudse ChristenUnie gaat er een brief naar de Omgevingsraad van Schiphol waarin de zorgen worden geuit over de 'explosieve groei' van de overlast.
In de brief gaat Gouda verzoeken vliegtuigen hoger boven de stad te laten vliegen. Verder gaat Gouda buurgemeente Bodegraven-Reeuwijk steunen bij haar inbreng in de Omgevingsraad van Schiphol. Gouda zit daar zelf niet in. Een motie tot deze maatregelen is woensdag met een ruime meerderheid (24 voor, 6 tegen) aangenomen.
De klachten uit Gouda nemen de laatste jaren toe. In 2017 waren er 1701 klachten, gedaan door 193 verschillende melders.
Vorig jaar waren er 2126 klachten door 143 verschillende personen. Het eerste kwartaal van 2019 stond de teller op 276 klachten geuit door 41 melders.
Navraag bij het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS), dat de meldingen registreert, zal het het aantal vliegtuigen boven Gouda binnenkort verminderen, omdat de werkzaamheden dan zijn afgelopen.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden