Linda Verschut en Darinca Vorster, al 15 jaar het organisatieduo van de JAVD. Foto: Marianka Peters
Linda Verschut en Darinca Vorster, al 15 jaar het organisatieduo van de JAVD. Foto: Marianka Peters (Foto: )

GoudApot: 'JAVD 'pampert' haar vrijwilligers royaal'

Door Marianka Peters

Gouda - Zo'n 3000 kinderen hebben vier avonden lang met veel plezier gewandeld door de Goudse wijken tijdens de 60e Jeugdavondvierdaagse. Daags na de jubileumeditie zitten Linda Verschut en Darinca Vorster met een enorme kater.

De kater komt niet na overmatig drankgebruik, maar door de afwijzing van GoudApot om extra subsidie toe te kennen voor de jubileumeditie. Niet alleen de afwijzing is een domper, vooral de motivatie die GoudApot geeft, is ronduit beledigend vinden beide dames. "We organiseren de JAVD nu 15 jaar en nog nooit hebben we één cent subsidie gehad," stelt Linda. "We wilden van de jubileumeditie een extra feestje maken, met meer muziek en traktaties voor de kinderen en een bos bloemen voor de vele vrijwilligers, die zich al jaren vier dagen achter elkaar inzetten." GoudApot stelde dat extra muziek en traktaties voor de deelnemers niet als direct feestverhogend zal worden ervaren. Evengoed werd een bedrag van 2.500 euro toegekend, zo'n 12 procent van het gevraagde bedrag. Toen er een belangrijke sponsor vijf weken voor de start afhaakte, is een zogenaamde reparatie- aanvraag ingediend voor 2.000 euro bij GoudApot. "Dit was voor ons een enorme domper, want alles was toen al geregeld en alle muziekkorpsen waren vastgelegd, vandaar dat we nogmaals de GoudApot hebben benaderd," vult Darinca aan. Pas een paar dagen voor de start van de vierdaagse ontving de organisatie een afwijzing. In de motivatie stelt GoudApot dat de JAVD deze tegenvaller zelf moet opvangen. "De tering naar de nering zetten. Voorts bespeurt Goudapot, zeker in verhouding tot andere vrijwilligers activiteiten, een wel erg royale 'pampering' van de vrijwilligers van de JAVD. Een tandje minder hiervan hoeft de uitvoering van de JAVD niet te hinderen," aldus GoudApot. Voor deze -voor iedereen te lezen- motivatie hebben Linda en Darinca geen goed woord over. "De toonzetting is uiterst kleinerend naar onze organisatie en vrijwilligers. Dat verdienen ze niet. Het zijn allemaal gecertificeerde verkeersregelaars, die regelmatig op cursus moeten. Sommigen nemen zelfs vier dagen vrij om ons te helpen. Daar hoef je niet zo neerbuigend over te doen." De dames overwegen een persoonlijk gesprek met de verantwoordelijk wethouder.

UPDATE

Dit artikel heeft online voor veel ophef gezorgd. Over het algemeen reageerden Gouwenaars zeer verontwaardigd omdat de JAVD zo'n gewaardeerd evenement is. Deze reacties hebben ook het bestur van GoudApot bereikt, die in een reactie stelt dat de toonzetting van de tweede beoordeling genuanceerder had gekund. "Met een beperkt budget probeert GoudApot op een evenwichtige manier aanvragers te ondersteunen. Een ruimhartige toekenning van het ene project gaat onmiddellijk ten koste van een andere aanvrager (..)" reageert een woordvoerder. "Van het miskennen van de inzet van vrijwilligers is dan ook geen sprake. Nadat we de JAVD in eerste instantie met 2500 euro gesteund hebben, kwam het verzoek voor extra vergoeding, omdat een andere sponsor zich had teruggetrokken. De toonzetting van deze 2e beoordeling had genuanceerder gekund. We betreuren de ophef die ontstaan is over de zeer gewaardeerde inzet van vrijwilligers."

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden