Een nieuwe uitdaging voor centrummanager Ronald van Rossum. Hij gaat zich vanaf deze zomer inzetten voor Gouda 750 jaar in 2022
Een nieuwe uitdaging voor centrummanager Ronald van Rossum. Hij gaat zich vanaf deze zomer inzetten voor Gouda 750 jaar in 2022 (Foto: )

'Een nieuwe uitdaging, maar ik blijf trouw aan Gouda'

Zes jaar geleden had nog nooit iemand van de Goudse centrummanager gehoord. Inmiddels weet iedereen Ronald van Rossum te vinden als er iets moet worden geregeld. Maar vanaf deze zomer begint Ronald aan een nieuw Gouds avontuur, de voorbereidingen voor Gouda 750 jaar in 2022.

Door Marianka Peters


Gouda - De pioniersrol om een project op te zetten, ligt Ronald goed en inmiddels staat het centrummanagement als een huis. "Al was het in het begin best lastig," erkent hij. "Het was een co-project van de gemeente en de S.O.G. (Samenwerkende Ondernemersverenigingen Gouda) en niemand wist hoe het moest. Er kwam zoveel op mij af, dat er een aantal prioriteiten moest worden gesteld, waaronder leegstand, parkeren en evenementen. Daarmee ben ik aan de slag gegaan." Inmiddels werkt het centrummanagement als een goed geoliede machine, iedere ondernemer die zich in Gouda wil vestigen, kan rekenen op begeleiding bij het vinden van een geschikt pand. "Ondernemers krijgen een warm welkom en we hebben gemerkt dat deze persoonlijke aandacht helpt om nieuwe ondernemers te laten kiezen voor Gouda. Ik ben er best trots op dat de leegstand van 20 procent naar zeven procent is gedaald," stelt Ronald. "Al heb ik het niet alleen gedaan, ik heb veel hulp gehad van onder meer Mia en Irene van het Doe-platform. Al die inzet heeft ons ook veel opgeleverd, Beste Binnenstad, Beste Warenmarkt en nu Evenementenstad van het Jaar, dat is toch wel de kers op de taart." Maar er zijn nog veel meer hoogtepunten te noemen, zoals het opknappen van de Kop van de Kleiweg en natuurlijk de kinderburgemeester. "De kinderburgemeester heeft een grote toegevoegde waarde voor de stad en daar ben ik geweldig trots op."


Zoals gezegd staat het centrummanagement in Gouda als een huis, dus toen er een nieuwe uitdaging langs kwam, hoefde Ronald niet lang na te denken. Vanaf deze zomer gaat Ronald zich volledig toeleggen op Gouda 750 jaar in 2022. "Nu Gouda 750 jaar serieuzer wordt opgepakt, wil ik daar al mijn energie insteken. Ik ga dat vanaf komende zomer samen doen met Marien Brand. Maar eerst wil ik het centrummanagement goed overdragen en neem ik de tijd om mijn opvolger in te werken. Dus een nieuwe uitdaging, maar ik blijf trouw aan Gouda."

Een stad is nooit af, dus ook een stad als Gouda moet constant in kunnen spelen op veranderingen. "We hebben dan een miljoen bezoekers, maar dat betekent niet dat je er daarmee bent. De stad is nooit af en het is belangrijk om ons nu meer te richten op de kwaliteit en niet op kwantiteit," zegt Ronald. "Het winkellandschap verandert, winkeliers hebben het sowieso niet makkelijk. Ze moeten constant opboksen tegen de internetwinkels. Ik hoop dat er een kentering komt, dat mensen weer lokaal gaan kopen. Enerzijds goed voor de winkeliers, anderzijds draagt dit ook bij aan duurzaamheid. Want kijk eens naar de hoeveelheid bezorgbusjes die dagelijks door de stad rijden. Hieraan moet paal en perk gesteld worden." Veel kan Ronald nog niet vertellen over de plannen rond Gouda 750 jaar, maar een intense wens wil hij wel delen. "De opening van de Havensluis is financieel niet haalbaar, dus dat zal wel niet doorgaan, maar het openen van de overkluizing tussen de Sint Antoniestraat en Zeugstraat biedt enorme kansen voor het plein achter de Waag. Het plein is nu nog een veredelde fietsenstalling, maar als de overkluizing open is, krijgt het plein een heel andere functie en beleving. Nogmaals, er ligt een enorme uitdaging te wachten."

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden