Foto:

Column FF Tussendoor - Zo heurt het!

Als alle horloges gelijk hadden gestaan, was de 4 mei herdenking bijna vlekkeloos verlopen. Bijna, want er ging nog veel meer mis. Waarom lukt het nou niet om gewoon het protocol te volgen en de herdenking correct te laten verlopen.

Hoe heurt het eigenlijk? Het signaal Taptoe behoort voor de twee minuten stilte gespeeld te worden, niet na afloop. Het stiltemoment begint om klokslag 20.00 uur nadat het carillon van de Sint Jan is uitgespeeld en de klok acht keer heeft geslagen. Omdat de twee minuten stilte voor acht uur werden afgekondigd speelde het carillon er dwars doorheen.

Toen het plotseling begon te hozen, vlogen de muzikanten met hun instrumenten naar binnen. Gewoon ongegeneerd voor de spreker langs. Als er iemand met een toespraak bezig is, loop je toch achter de persoon langs. Dit was ronduit respectloos. Gelukkig maakte de fraaie regenboog tijdens het defilé veel goed.

Het mannenkoor Gouda's Liedertafel is een paar jaar geleden voor minder weg gebonjourd. Reden, het koor was een paar minuten te vroeg geëindigd, waardoor een ijzige stilte viel, nog voor de formele twee minuten stilte. En dat was een doodzonde, dus wegwezen. Ik heb nooit begrepen dat onze toenmalige burgervader, nota bene beschermheer van het koor, hiermee heeft ingestemd.

Men zal er zich wel niets van aantrekken, maar als ik het 4-5 mei comité toch iets mag adviseren? Stap over je trots heen en herstel als de wiedeweerga de banden met Gouda's Liedertafel. Eind van het jaar krijgen we een nieuwe burgemeester, die dan automatisch beschermheer of -vrouwe van het koor wordt. Wat zou het prachtig zijn als bij de 4 mei herdenking volgend jaar 'Het lied der 18 dooden' van Jan Campert weer over de markt galmt.

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden