Foto:

UPDATE: FF Tussendoor

Over je toeren

En weer wordt er aan de stoelpoten van een oer Hollandse traditie gezaagd. Dit keer staat de intocht van Sinterklaas ter discussie. Ik weet zeker dat mijn kleinkinderen helemaal over hun toeren raken als ze horen dat Sinterklaas niet meer in Gouda aankomt. En het zal toch niet zo zijn dat onze jongste telg de intocht van de Sint nooit zal meemaken in Gouda? Ik vind dat het Sinterklaasfeest een volksfeest is, net als Oranjenacht en Koningsdag. Wel diep in de buidel tasten voor een paar dj's en rappers tijdens Oranjenacht, maar voor een kinderfeest geen geld over hebben? Ik vrees dat heel Gouda op de barricade klimt en ik geef ze nog gelijk ook.

Even een ander dingetje. De lintjes zijn weer verdeeld onder Gouwenaars die zich op één of andere manier maatschappelijk en vooral vrijwillig hebben ingezet. Een mooie traditie, al wordt het eremetaal steeds vaker gebruikt als oprotmedaille bij goed betaalde jobs. Maar het blijft een mooi eerbetoon. Proficiat!

Sinds vorig jaar wordt aan het eind van de lintjesceremonie het Wilhelmus gezongen. Een mooie afsluiting dacht ik nog, totdat er een 78 toeren-plaat werd opgezet en het blikkerige mono-geluid van één of ander vaag orkestje uit de speakers kwam. Zonder intro, dus met meezingen ben je altijd te laat. Het was een tenenkrommende situatie en zelfs van het gezicht van onze burgemeester kon je duidelijk haar afkeuring aflezen.

En dan te weten dat we onze eigen Harmonie de Pionier hebben, die zich na 100 jaar ook nog eens Koninklijk mag noemen. Nu gaat het te ver om de hele harmonie naar binnen te laten marcheren, maar met een beetje creativiteit kom je een heel eind. Voordat het weer op de lange baan wordt geschoven, heb ik het voortouw maar genomen. Slechts één mailtje was genoeg om het te regelen, binnenkort krijgt de gemeente een professionele opname van ons volkslied, uitgevoerd door onze eigen Pionier.

Overigens waren er dit jaar weer minder wethouders bij de ceremonie aanwezig. Zeggen en schrijven heb ik er twee geteld. Ik kan mij nog herinneren dat het voltallige college bij de lintjesregen verplicht aanwezig moest zijn. En terecht, je bent tenslotte 24/7 wethouder. Dat schept nu eenmaal verplichtingen, daarvoor word je goed betaald, dus iets meer respect voor de decorandi mag je wel verwachten.

Ik ben overigens benieuwd hoeveel wethouders dit jaar bij de 4 mei-herdenking aanwezig zijn. Het is de oplettende Gouwenaar heus niet ontgaan dat het college de laatste jaren hierbij niet voltallig is. Ook dat heeft met respect te maken en een kampeervakantie op de Veluwe is wat mij betreft een slecht excuus.

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten