Onder deze heg op de Oude Begraafplaats aan de Vorstmansstraat liggen 59 Gouwenaars anoniem begraven. Dat gaat veranderen. Foto: PR
Onder deze heg op de Oude Begraafplaats aan de Vorstmansstraat liggen 59 Gouwenaars anoniem begraven. Dat gaat veranderen. Foto: PR (Foto: )

Inzameling voor naambord vergeten Gouwenaars

Door Marianka Peters

Gouda - Stolpersteine, die herinneren aan Joodse Gouwenaars, die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en omgekomen. Ook de lijst met namen op het stadhuis op de Markt herinneren aan de Gouwenaars die slachtoffer werden van het oorlogsgeweld. Er is echter een vergeten groep Gouwenaars, die in een massagraf ligt op de Oude Begraafplaats. Anoniem, en daar komt nu verandering in.

Onder een grote ligusterhaag op de Oude Begraafplaats aan de Vorstmanstraat liggen in totaal 59 Gouwenaars, waaronder 8 kinderen, begraven in dit massagraf. Al deze Gouwenaars zijn daar tussen 13 maart en 10 juli 1945 begraven. Onder de kinderen zitten ook twee doodgeboren kindertjes. In 1947 en 1948 zijn er nog twee kinderen bijgezet. Of al deze mensen zijn omgekomen door oorlogsgeweld is niet bekend. "Maar we kunnen wel aannemen dat ze zijn overleden als gevolg van de oorlog," stelt beheerder Koos Massar. "De hongerwinter heeft ook zijn tol geëist, vooral onder de armen." Volgens Koos gaat het om mensen die geen geld hadden voor een deugdelijke begrafenis. "Door de schaarste van hout in de hongerwinter zijn de personen zonder kist begraven, maar in een laken gewikkeld of in een papieren zak. Van de 59 mensen liggen er 39 zonder kist. Er blijkt zelfs een vrouw van een timmerman in een eiken kledingkast te zijn begraven."

De heg die is geplant, moest volgens Massar voorkomen dat door de werking van de grond de botten naar de oppervlakte zouden komen. Regelmatig komen mensen informeren naar familieleden die op de Oude Begraafplaats hun laatste rustplaats hebben gekregen. "Van alle mensen die hier liggen begraven, hebben er slechts drie een steen. In de begraafregisters staan ze allemaal genoteerd op 4.3.aa… = vierde onderafdeling, derde klas, rij AA en dan het grafnummer. Helaas ontbreekt een lijst met namen bij het graf." Het bestuur van de Oude Begraafplaats wil de 59 Gouwenaars onder de heg uit de anonimiteit halen en is een inzamelingsactie gestart voor een bord, waarop alle namen en geboorte- en overlijdensdatum staan. De kosten van een bord worden geschat tussen de 3.000 en 6.000 euro, afhankelijk van de grootte en uitvoering. "Het gaat om totaal 59 namen, die natuurlijk wel goed leesbaar moeten zijn."

Het ligt in de bedoeling nog dit jaar het bord met namen te kunnen realiseren. Wilt u een bijdrage leveren. Kijk dan voor meer informatie op de website: www.oudebegraafplaatsgouda.nl

Goudse Post
Meer berichten