Willem van den Broek (Garenspinnerij) Erna Staal (Chocoladefabriek/Bibliotheek) Tineke Maas (schouwburg) en Marc de Beyer (Museum Gouda) vormen de C4. Foto: Marianka Peters
Willem van den Broek (Garenspinnerij) Erna Staal (Chocoladefabriek/Bibliotheek) Tineke Maas (schouwburg) en Marc de Beyer (Museum Gouda) vormen de C4. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Raadsleden op cultuurstage

Tekst en foto: Marianka Peters

Gouda - Om te ontdekken hoe belangrijk de Goudse cultuursector voor de stad is, nodigen de directies van de vier grote cultuurorganisaties, de zogenaamde C4, de raadsleden uit voor een cultuurstage. Zo hopen zij op meer begrip en waardering te kunnen rekenen.

Volgens de directie van de C4, Cultuurhuis Garenspinnerij, Chocoladefabriek/Bibliotheek, Goudse schouwburg en Museum Gouda, heeft de Goudse gemeenteraad geen idee wat er allemaal moet gebeuren om de organisaties draaiende te houden. Daarom hebben zij de handen ineen geslagen en nodigen zij raadsleden uit om een dagje 'mee te draaien'. Het idee werd bedacht tijdens de culturele businessborrel, waar de C4 uitleg gaf over hun activiteiten. "We merkten dat, met name bij de nieuwe raadsleden, het onbekend is wat zich allemaal achter de schermen van onze organisaties afspeelt," stelt Marc de Beyer, directeur Museum Gouda. "Men denkt dat cultuur alleen maar geld kost, maar een stad zonder cultuur is een slaapstad. Wij krijgen jaarlijks zo'n 3000 kinderen over de vloer. Wij leveren dus een belangrijke bijdrage op het gebied van educatie én aan de economie in Gouda."
Door een dagje achter de schermen mee te werken, verandert de beeldvorming in positieve zin, daarvan is de C4 overtuigd. "Dus niet koffie drinken met de directie, maar de handen uit de mouwen steken, zoals meehelpen met workshops, voorstellingen opbouwen of meelopen met projecten," vult Willem van den Broek van Cultuurhuis Garenspinnerij aan. Tineke Maas, de nieuwe directeur van de Goudse schouwburg, vindt het onbegrijpelijk dat slechts twee van de 35 raadsleden zich hebben aangemeld voor de presentatie van het nieuwe theaterseizoen. "De raad mist de interesse en voelt zich totaal niet betrokken. Daardoor weet men weinig van het reilen en zeilen van de cultuursector. Een stage kan tot andere inzichten leiden." Voor Erna Staal, directeur Chocoladefabriek/Bibliotheek is het klip en klaar. "Met een kleine bezetting organiseren we honderden activiteiten per jaar, naast de intakespreekuren en het Taalhuis, maar helaas is de beeldvorming anders. Door een dag mee te draaien krijgen de raadsleden een kijkje achter de schermen. Ik verwacht dan ook dat de raadsleden ingaan op onze uitnodiging."
"Onbekend maakt onbemind, we doen heel veel dingen die niet zichtbaar zijn," haalt Marc aan. "In het museum hebben we 14 depots, die we moeten registreren, digitaliseren en conserveren, allemaal werkzaamheden die achter de schermen gebeuren." Alle organisaties werken met vrijwilligers voor ondersteunende taken, de één wat meer als de ander. "Zonder vrijwilligers kan ons museum gewoon niet open," stelt Marc. Ook Willem onderkent het belang van vrijwilligers. "Onze docenten zijn allemaal hoogopgeleid, voor ondersteunende taken kunnen we rekenen op vrijwilligers. De cultuursector stopt als er geen vrijwilligers meer zouden zijn."

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden