Vice-voorzitter Jan Spoel (l) en voorzitter Thom Dessing van Petanque Vereniging Gouda. 'Iedere dag en avond zijn hier activiteiten, zelfs op een willekeurige donderdagmiddag zoals nu.' Foto: Marianka Peters
Vice-voorzitter Jan Spoel (l) en voorzitter Thom Dessing van Petanque Vereniging Gouda. 'Iedere dag en avond zijn hier activiteiten, zelfs op een willekeurige donderdagmiddag zoals nu.' Foto: Marianka Peters (Foto: )

Jeu de Boulers voelen zich steeds meer onder druk gezet

Door Marianka Peters

Gouda - Tegenwerking, traagheid en vastgelopen onderhandelingen. De Petanque Vereniging Gouda heeft weinig vertrouwen in een goede afloop, nu de afdeling Vastgoed van de gemeente Gouda zich zo halsstarrig opstelt. Aanleiding is de aankoop van voormalige opslagruimte van Cyclus, die deel uitmaakt van hun verenigingsgebouw, waarvoor nu voor de derde keer een taxatie moet worden uitgevoerd.

Petanque Vereniging Gouda dreigt slachtoffer te worden van het eigen succes. De vereniging is in tien jaar tijd gegroeid naar meer 200 actieve leden en groeit uit haar jas. "De oplossing voor uitbreiding ligt voor de hand, de voormalige opslagruimte van Cyclus. Het verenigingsgebouw is voor twee/derde ons eigendom, een/derde, zo'n 130 m2 is eigendom van de gemeente," legt voorzitter Thom Dessing uit. "Dit deel was in gebruik door Cyclus voor opslag materiaal. In 2014 hebben we al aangegeven dat we dit deel graag willen kopen als Cyclus zou vertrekken. Inmiddels is Cyclus weg en zijn we al meer dan een jaar bezig met onderhandelen." Volgens Dessing is het een 'hemeltergend traag proces' waarbij in het begin cruciale fouten zijn gemaakt. "De eerste taxatie was 65.000 euro inclusief grond, vijf maanden later werd dit gewijzigd in 65.000 euro exclusief de grond en 75.000 euro inclusief grond. Wij hebben een eigen makelaar ingeschakeld en die kwam op 35.000 euro exclusief grond. Dat is een behoorlijk verschil."

Volgens Theo van Bamel van de werkgroep Nieuwe Accomodatie gaat de vergelijking van de ruimte voor wat betreft de prijsstelling, met een volwaardige bedrijfsruimte niet op. "De loods is niet geïsoleerd en heeft nauwelijks voorzieningen, daar zit volgens ons het verschil in." Meerdere gesprekken, ook met wethouder Michiel Bunnik, haalden niets uit. Wat de boulers vooral steekt is dat de druk nu wordt opgevoerd. "Afdeling Vastgoed liet weten dat er een dartclub dringend op zoek is naar ruimte en dat de loods van Cyclus daarvoor geschikt zou zijn," stelt vice-voorzitter Jan Spoel. "Nu wordt er haast gemaakt en worden we met het mes op de keel voor het blok gezet. Dat vinden wij machtsmisbruik! Men vergeet daarbij dat alle parkeerplaatsen door ons zijn gefinancierd. Iedere dag en avond zijn hier activiteiten. Dan zijn alle parkeerplekken al bezet. Hoe willen ze dat dan doen met parkeren?" Om uit de impasse te komen, heeft de gemeente aangekondigd een derde taxatie te laten uitvoeren, die dan bindend is. "Een staaltje keuren van eigen vlees dus, want je kunt je afvragen hoe objectief deze makelaar is. Daar kunnen we echt niet mee akkood gaan."

De gemeente heeft nog niet willen reageren op de brief. Het CDA-Gouda heeft wel opheldering gevraagd aan het college. De partij vindt dat het overleg allemaal veel te lang duurt en dat de sportvereniging snel duidelijkheid moet krijgen.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden