Maarten van Rossem, zus Sis en broer Vincent genieten even van de pauze tussen de opnames door. Foto: Marianka Peters
Maarten van Rossem, zus Sis en broer Vincent genieten even van de pauze tussen de opnames door. Foto: Marianka Peters (Foto: )

'Leuk stadje, maar echt bijzonder is Gouda niet'

Door Marianka Peters

Gouda - Afgelopen week waren de 'Van Rossems' voor een tweedaags bezoek in Gouda. En dat was niet zomaar, gedurende deze dagen werden er opnames gemaakt voor het NTR-televisieprogramma 'Hier zijn de Van Rossems'.

Begin dit jaar maakten Maarten van Rossem, zijn zus Sis en zijn broer Vincent bij Jinek op NPO 1 bekend dat Gouda dit jaar ook in hun 'stedentrip' wordt bezocht. De drie Van Rossems vertellen elkaar in het programma verhalen over de historie van de stad. Maarten bekijkt de steden vanuit zijn specialiteit, geschiedenis, Sis als kunsthistorica en Vincent is expert op het gebied van architectuur. Afgelopen woensdag werd het drietal al gespot op de Turfmarkt en de Markt, donderdag werd onder meer de Sint Jan en Museum Gouda bezocht. Kenmerkend van de Van Rossems is dat ze zonder enige opsmuk, met een goed gevoel voor humor en een beetje gemopper de geschiedenis vertellen van een bepaalde stad. Ook de Sint Jan moest het ontgelden, want de temperatuur was veel te laag en ook stoorde het drietal zich aan het orgel, waaraan op dat moment onderhoud werd gepleegd. Wel waren de drie zichtbaar onder de indruk van de kerk. Maarten vertelde zelf iets over de achtergrond van het gebrandschilderde glas 'De Vrijheid van Consciëntie'. Daarna werd de stadsmaquette in Museum Gouda bezocht. Terwijl de opnameploeg binnen alles in gereedheid bracht, hadden de Van Rossems even pauze en tijd voor een praatje. Gouda was geen onbekend terrein voor het drietal. "Ik ben al vaker in Gouda geweest, dus nieuw is het voor mij niet," zei zus Sis droogjes. "Een leuk stadje, maar heel bijzonder is het ook weer niet, hier zijn er zoveel van in ons land." Broer Maarten was ook al vaker in Gouda geweest als gastspreker, onder meer bij partijbijeenkomsten van PvdA-Gouda. De historicus en Amerikakenner was verbijsterd toen hij hoorde dat nog geen week geleden de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra de titel Ere-Waegemeester had gekregen. "Deze man is een leugenaar en deugt van geen kant. Wie heeft dit absurde idee verzonnen? Hoe die man met zijn denkbeelden ooit ambassadeur is geworden, is voor mij een absoluut raadsel." Het vijfde seizoen is eind januari begonnen. De aflevering over Gouda komt pas in 2020 op televisie.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden