Foto: Marianka Peters
Foto: Marianka Peters

Gouda heeft de één miljoen binnen!

Gouda - Yes, we did it. Gouda heeft vorig jaar 1,1 miljoen bezoekers binnen gehaald. Daarmee is de doelstelling die de gemeente in 2012 had gesteld, om 1 miljoen bezoekers naar Gouda te halen, ruimschoots behaald.

Door Marianka Peters

Het aantal Nederlandse bezoekers is volgens onderzoek van NBTC-NIPO Research verder gestegen met maar liefst 15,4% van 689.000 in 2017 naar 795.000 in 2018. Het aantal internationale bezoekers is naar schatting gestegen naar 305.000. "Er is de afgelopen jaren samen met ondernemers heel hard gewerkt aan stadsmarketing en promotie en dat betaalt zich nu zichtbaar uit in het aantal bezoekers aan onze stad, aldus wethouder Thierry van Vugt (toerisme) "De bezoekers dragen bij aan de economische vitaliteit van onze stad en het in stand houden van aantrekkelijke voorzieningen. Dat is ook belangrijk voor onze inwoners. Momenteel worden de toerisme doelstellingen in overleg met partners in de stad herijkt. Ik verwacht dat we na het behalen van deze mijlpaal in komende jaren meer zullen inzetten op het langer vasthouden van onze bezoekers in Gouda en de omliggende regio, bijvoorbeeld door de samenwerking in het kader van Cheese Valley en door het realiseren van extra overnachtingsgelegenheden.

Van de Nederlandse bezoekers komt 44% uit Zuid-Holland en komt 22% naar Gouda om te funshoppen. Gouda zit met 22% funshoppers onder het landelijke gemiddelde van 44%. Dit is vergelijkbaar met Delft, Leeuwarden, Rotterdam en Utrecht. Verklaring hiervoor is dat veel bezoekers juist komen voor de beleving en cultuur(historie) in deze steden, waardoor het percentage funshoppers lager is. Landelijk gezien is er al jaren een afname van funshoppen. Steden zoals Lelystad en Roermond ontwikkelen zich door de outlet centra tot echte funshop steden en brengen het landelijke gemiddelde omhoog. Gouda ontwikkelt zich meer als stad waar je naar toe gaat voor plezier en ontspanning:15% komt om te lunchen of dineren, 10% om een museum te bezoeken, 9% om een stadswandeling te maken en nog eens 6% gaat op een terrasje zitten.

Gouda heeft zich de afgelopen jaren opnieuw in de schijnwerpers geplaatst. Dit levert naast meer inkomsten ook meer banen in de stad op. Toerisme is voor Gouda nog steeds een groeimarkt. Nu de mijlpaal van 1 miljoen is behaald, is een nieuw perspectief nodig. Hiervoor wordt door bureau Bosscher en Klein een nieuwe koersbepaling uitgewerkt samen met de toeristische trekkers in Gouda. Het bureau is gespecialiseerd in destinatiemarketing. In het nieuwe plan wordt gekeken naar mogelijkheden voor kwalitatieve groei. Gouda kiest niet voor ongebreidelde groei van het toerisme . Speciale aandacht is er voor bezoekers uit Nederland en de directe regio. In juni verwacht de gemeente de nieuwe koers te kunnen presenteren.

"Om te vieren dat we onze doelstelling hebben gehaald, willen we graag trakteren! We willen iedereen natuurlijk laten ervaren hoe leuk Gouda is. Daarom hebben we een Facebookactie met drie mooie prijzen: een lunch voor 2 personen in het prachtige Museumcafe in het oudste deel van de Goudse binnenstad. Bij mooi weer is het genieten in de binnentuin, met uitzicht op de imposante Sint-Janskerk, een cadeaupakket van The Gouda Shop t.w.v. 25 euro. Hier koop je unieke echt Goudse cadeaus, gemaakt door Goudse kunstenaars of een Gouda Tickets naar keuze voor 2 personen. Je kunt kiezen uit 3 soorten Gouda tickets: Beleef de Goudse Historie, Beleef de Stad van kaas en Fiets, proef en beleef! Kijk zaterdag op de Facebook pagina van VVV Gouda en doe mee."

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden