Cybercrime is een serieus onderwerp, maar er werd ook gelachen tijdens de collegetoer, met name toen de omstreden cyberspecialiste Rian van Rijbroek ter sprake kwam. Foto: Marianka Peters
Cybercrime is een serieus onderwerp, maar er werd ook gelachen tijdens de collegetoer, met name toen de omstreden cyberspecialiste Rian van Rijbroek ter sprake kwam. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Cybercrime, wereldwijd een groot probleem

Door Marianka Peters

Gouda - Terrorisme en Cybercrime zijn serieuze onderwerpen, waarover Beatrice de Graaf en Inge Phlips met elkaar in discussie gingen. Maar gelachen werd er ook, vooral toen de zelfbenoemde cybercrimespecialist Rian van Rijbroek ter sprake kwam.

Maandagavond vond in de uitverkochte schouwburg de zesde colllegetoer plaats, geïnitieerd door de Soroptimistclub Gouda en omstreken. Voor deze collegetoer heeft de organisatie Beatrice de Graaf, hoogleraar Geschiedenis van Internationale Betrekkingen en Mondiaal Bestuur aan de universiteit van Utrecht, alsook Inge Philips, Director Cyber Risk Services bij Deloitte, weten te strikken, om met elkaar in discussie te gaan over het thema 'Bestrijden van Terrorisme en Cybercrime, een mission (im)possible'. De inleiding werd verzorgd door Gouwenaar en inlichtingenexpert Paul Abels, die beide dames al vele jaren kent, zo bleek al snel. "Inge heb ik gevonden op mijn kamer, toen ze bij de AIVD vergeten waren haar een andere kamer toe te wijzen," grapte Abels. "En Beatrice en ik kennen elkaar omdat we beiden kerkhistoricus zijn."

Bij toerbeurt interviewden de dames elkaar over de dreiging van cybercrime, die constant de kop opsteekt, en over de mogelijke oplossingen voor dit hartnekkige probleem. Van het hacken van een internetsite tot het platleggen van de hele bancaire wereld, deze vorm van criminaliteit kost de overheid en bedrijfsleven jaarlijks miljoenen. Ondanks het serieuze onderwerp werd er ook gelachen, vooral toen Beatrice de zelfbenoemde cybercrimespecialist Rian van Rijbroek ter sprake bracht. "Zij is een charlatan, die plagiaat heeft gepleegd en nu betrokken is bij een rechtzaak met Centric-directeur Gerard Sanderink," lichtte Beatrice toe. De reactie op het gezicht van Inge sprak vervolgens boekdelen. In de pauze stonden de gasten in de rij om het nieuwste boek van Beatrice 'Tegen de Terreur' te laten signeren. De opbrengst van de avond was 6.000 euro en gaat naar het project Preventie van kindhuwelijken in Pakistan, een project van de Soroptimistclubs en Oxfam Novib.

Goudse Post
Meer berichten