Het eerste nummer Van Huis tot Huis rolde op 4 april 1950 van de persen bij Drukkerij Verzijl.
Het eerste nummer Van Huis tot Huis rolde op 4 april 1950 van de persen bij Drukkerij Verzijl. (Foto: )
Goudse Post 70 jaar

Goudse Post 70 jaar

Door Marianka Peters

Gouda - 'Mag ik mij even voorstellen?' Met deze kop als introductie viel op 4 april 1950 de eerste Van Huis tot Huis, de voorloper van de Goudse Post, bij 10.000 Gouwenaars op de mat. Een vier pagina tellende krant op het grote 'broadsheet' formaat, met nieuws en advertenties.

Volgend jaar bestaat de Goudse Post in de huidige vorm 70 jaar. In plaats van het jubileum in 2020 groots te vieren, heeft de redactie er bewust voor gekozen een aanloopje te nemen richting het jubileum volgend jaar april. Iedere maand treft u een speciale themapagina aan in uw vertrouwde huis-aan-huiskrant. Vandaag trappen we natuurlijk af met deel 1 van de historie, dat hoort nu eenmaal bij een jubileum. Het is natuurlijk niet moeilijk om iedere maand een onderwerp uit de geschiedenis te bedenken, maar de redactie wil graag de lezers hierbij betrekken. Hoe zit het met uw herinneringen? Heeft u een leuke anekdote die u met de lezers wilt delen, heeft u zelf ooit in de Goudse Post gestaan en waardoor onderscheidde deze krant zich van anderen? In de archieven komt de Goudse Post er nogal bekaaid vanaf, want van de periode 1950 - ca.1978 is er helemaal niets bewaard gebleven. U begrijpt dus dat alle informatie en tips welkom zijn. Dat geldt natuurlijk ook voor oude krantenknipsels en foto's.

Lange tijd werd gedacht dat de Goudse Post bijna 70 jaar geleden uit het niets is verschenen. Maar in werkelijkheid is de huis-aan-huiskrant voortgekomen uit De Vrije Pers, één van de vele ondergrondse kranten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Drukkerij Verzijl startte na de oorlog het nieuws- en advertentieblad Van Huis Tot Huis vanaf de zolder aan de Korte Tiendeweg, blijkt uit een boekje, gemaakt door Hans van den Steenhoven. Centrale persoon in het boekje is zijn broer Lau, die samen met zijn zwager Bernard Verzijl aan de wieg stond van de illegale krantjes in die tijd. Lau kwam in contact met verzetsmensen en ging al snel schrijven voor regionaal verschijnende krantjes en bladen als Je Maintiendrai." In april 1943 besloten Lau en Bernard onder te duiken, toen ze dreigden te worden opgepakt om naar Duitsland te worden afgevoerd. Als onderduikplek hadden Lau en Bernard een lege grafkelder gekozen aan de achterzijde van de kapel op de begraafplaats," schrijft Hans. "Om vanuit de Sacristie in de kapel naar de grafkelder te kunnen komen, moest er een gat in de fundering worden gehakt. Gedurende twee weken en misschien nog wel langer waren Lau en broer Hans regelmatig aan het hakken. In de kapel was geen electriciteit, maar dat hadden ze wel nodig, dus werd vanuit hun naastgelegen woonhuis een kabel gelegd. Ook kwam er een radio in de kelder om zo de Londense nieuwsuitzendingen van de Engelse zender BBC en Radio Oranje te kunnen ontvangen. De antenne hing in de gewelven van de kapel. De grafkelder was slechts drie bij drie meter, nauwelijks plaats voor bedden, stoelen, een tafel en een typemachine. Lau gebruikte het nieuws voor zijn stukjes in de kranten. Bernard deed de administratie van zijn bedrijf, Drukkerij Verzijl, die nog altijd bestaat. Ook lokale berichten kwamen van alle kanten binnen, ook van 'goede' politiemensen. Zo waren naderende razzia's en andere nazi-activiteiten meestel tijdig bekend. Op een gegeven moment besloten Lau en Bernard niet meer voor anderen te gaan schrijven, maar zelf aan de slag te gaan.

Op 20 december 1943 verscheen de eerste editie van De Vrije Gedachte.
Eind 1943 was het te koud en te vochtig om nog langer in de kelder te blijven, dus verhuisde het tweetal naar het woonhuis. Ook de radio verhuisde mee en werd verstopt tussen het plafond. Zowel de Vrije Gedachte als later De Vrije Pers zijn voor het grootste gedeelte in de huiskamer geschreven en gestencild. De grafkelder werd opslagplaats en een uitwijkplaats voor onderduikers bij razzia's en kennissen uit de buurt. Gedurende de hele oorlog was het hele huishouden op de begraafplaats gericht op het uitgeven van kranten. Het bleek een goede dekmantel, immers, bij razzia's werd het huis op de begraafplaats meestal overgeslagen.
Na de oorlog hadden de twee zwagers Lau en Ben de smaak van kranten maken te pakken, maar het zou nog tot 4 april 1950 duren, voordat het eerste nummer van het nieuws- en advertentieblad Van Huis Tot Huis van de persen rolde bij Drukkerij Verzijl.

Voor invulling van de themapagina's 70 jaar Goudse Post roepen wij de hulp in van onze lezers. Heeft u nog een leuke anekdote of is een artikel uit de Goudse Post u altijd bijgebleven? En wat mag in deze jubileumserie absoluut niet ontbreken? Laat het ons weten en mail naar marianka.peters@persgroep.nl. Bellen kan ook: 06 - 53 94 37 54.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden