Ben Peters in de buurttuin in de Hoevenbuurt, die nu zijn naam draagt. Foto: Marianka Peters
Ben Peters in de buurttuin in de Hoevenbuurt, die nu zijn naam draagt. Foto: Marianka Peters (Foto: )

'Ik had nog graag opa willen worden'

Door Marianka Peters

Gouda - Tijdens een druk bezochte receptie heeft Gouwenaar Ben Peters vorige week op zijn eigen wijze afscheid genomen van collega's en relaties. De coördinator wijkbeheer bij woningcorporatie Mozaiek Wonen heeft uitgezaaide alvleesklierkanker en genezing zit er niet meer in. De prognose is dat hij nog tussen de vier weken en vier maanden te leven heeft.

"Ik neem liever afscheid met een warme hand, dan met een koud hart," begint Ben (54) zijn verhaal. "Ik heb met zoveel mensen in de stad samengewerkt, die me allemaal dierbaar zijn. Maar straks staat mijn gezin tijdens de condoleance uren de handen te schudden van mensen die ze niet kennen. Toen hebben we besloten het om te draaien." Afgelopen oktober kreeg Ben de diagnose alvleesklierkanker. Begin januari volgde een operatie, waarna hij technisch kankervrij was. "Ik kreeg een aanvullende chemokuur, gericht op genezing, maar toen ik hiervan nare bijwerkingen kreeg, bleken er toch uitzaaiïngen te zijn." Ben stond voor een moeilijke keuze, of in een zwaar behandeltraject stappen, waarmee het leven misschien twee maanden kon worden verlengd of het beste uit de tijd te halen die je nog rest. "Ik heb samen met mijn gezin besloten om voor het laatste te kiezen. Het was eigenlijk niet eens zo'n moeilijke beslissing, want het geeft me rust, dat we de tijd die nog rest met elkaar door kunnen brengen."

Een aanrader zou Ben het niet willen noemen om op deze manier afscheid van het leven te nemen, maar hij is wel blij dat hij deze keuze heeft gemaakt. "Heel onwerkelijk maar tegelijkertijd heel mooi om het zo te doen. Ik ben overspoeld met mooie blijken van waardering, van een kaart of een appje tot aan een benefietdiner in de Walvis. Bovendien heb ik mooie gesprekken kunnen voeren. Dat zou je anders niet hebben gehad." Ben was werkzaam bij de politie en stapte in 2000 in de wereld van de volkshuisvesting. Daar stond hij aan de wieg van de wijkontwikkeling en werd hij een belangrijke schakel tussen Mozaïek Wonen en haar huurders. "Mijn hart ligt bij de leefbaarheid in de wijken. Ik was het gezicht naar buiten toe, maar deed het niet alleen, er zat nog een hele organisatie achter. Terugkijkend ben ik blij dat ik de gelegenheid heb gekregen om buiten de lijntjes te kleuren en als eerste aan de mensen te denken en niet in processen. Ik hoop dat dit wordt voortgezet door mijn opvolger. Als het mij gegeven is wil ik nog wel een rol spelen in de selectieprocedure." Ben stond aan de wieg van Gouda Bruist, Buurtvoorlichters, mentorproject, de buurttuin, de gevelkunst in Korte Akkeren en bij de prinsessenflats in Bloemendaal, het gedichtenlint en operatie Steenbreek.

De regie houden tot het laatste moment, dat is wat Ben wil. "Het moeilijkste is om mijn meiden en zoon achter te laten. Ik had ook nog heel graag opa willen worden. Je bucketlist is altijd langer dan de tijd die je nog hebt. Ik weet niet hoe het is, maar als ik straks daar boven een stukje regie kan pakken, zal ik het niet nalaten. Voor nu zeg ik, pluk de dag!"

Goudse Post
Meer berichten