Ronald van Rossum en Marien Brand vormen het kernteam van de organisatie Gouda 750 jaar stad. Foto: Marianka Peters
Ronald van Rossum en Marien Brand vormen het kernteam van de organisatie Gouda 750 jaar stad. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Goudse Sint Jan krijgt katholieke status terug

Door Marianka Peters

Gouda - 450 jaar na de reformatie, krijgt de Goudse Sint Janskerk haar katholieke status weer terug. In verband met de viering van Gouda 750 jaar stadsrechten worden de monumentale altaarstukken uit de Gasthuiskapel in Museum Gouda tijdelijk teruggeplaatst in de Sint Janskerk. Dat maakten museumdirecteur Marc de Beyer en Jaap van Rijn van de Sint Jan dinsdagavond bekend als 100e Geheim van Gouda.

75 Zichtbare iconen verspreid door de stad, 750 Goudse verhalen en een driedaags feest ter afsluiting. Gisterenavond zijn de eerste plannen bekend gemaakt voor de viering van Gouda 750 jaar stad. Aan enthousiasme ontbreekt het ze niet. Ronald van Rossum en Marien Brand (foto), die sinds kort de 'kar' voor de viering van Gouda 750 jaar stadsrechten trekken, zitten vol ideeën. Met de slogan 'Geef Gouda door' zullen zes thema's centraal staan, van historie tot innovatie. Om zoveel mogelijk organisaties bij de viering te betrekken werd dinsdagavond een eerste netwerkbijeenkomst gehouden in Museum Gouda.


Daar werd ook het 100e Geheim van Gouda onthuld door museumdirecteur Marc de Beyer en Jaap van Rijn van de Sint Jan. Het is tevens het laatste geheim, de serie gaat nu door als verhalenserie. "Wij werken voor de twee grootste en mooiste monumenten in Gouda – Museum Gouda en de Sint-Janskerk," vertelt de Beyer. "Met de historische mijlpaal van 750 jaar stadsrechten in 2022 op ons netvlies, zijn we gaan brainstormen hoe we gezamenlijk iets kunnen bijdragen aan dit jubileum. Bij het eerste overleg vonden we elkaar snel in een project dat de knaller belooft te worden van dat jaar. We kwamen tot de conclusie dat wij misschien wel het grootste geheim van Gouda bewaren. Een geheim dat het natuurlijk verdient om onthuld te worden!"

 In 1552 legde een brand de toen nog katholieke Sint Janskerk grotendeels in de as. Tijdens de wederopbouw van de kerk kregen bekende glazeniers en schilders de opdracht om de verloren gegane glas-in-loodramen en altaarschilderijen te vervangen. De glas-in-loodramen werden geschonken door grote Europeanen, zoals de Spaanse koning Filips II en landvoogdes Margaretha van Parma. De altaarstukken werden onder meer geschilderd door toen beroemde Amsterdamse kunstenaars.

Twintig jaar na de brand werd de stad protestants. Kerkinterieurs vielen in heel Nederland ten prooi aan beeldenstormers en kerkschatten verdwenen tijdens rooftochten. Maar dankzij voortschrijdend inzicht van het toenmalig stadsbestuur, werd de Sint Jan gesloten en de kunstwerken in veiligheid gebracht. We maken een sprongetje in de tijd naar 1872. De viering van 600 jaar stadsrechten vormde de aanleiding om de historische stukken op te snorren en samen te brengen, waaronder de altaarstukken. Zo ontstond twee jaar later het Museum Gouda. "Dit betekent dat het Museum Gouda ook richting het 150 jarig jubileum gaat," stelt de Beyer. "Ons plan is om de typisch witte Nederlandse protestante kerk aan te kleden zoals de zestiende-eeuwse katholieke kerk eruitzag. Dat doen we met de originele altaarstukken. We brengen zestiende-eeuwse kleurenpracht terug in het interieur – op de pilaren, op het gewelf, altaren herrijzen in oude glorie. Zo wanen we ons in de Sint Janskerk een half jaar lang in de zestiende eeuw."

Het feestjaar start in het 750e levensjaar van de Goudse stadrechten op 31 juli 2021 met het Varend Erfgoed van stichting Historisch Bedrijfsvaartuig tijdens Gouda Waterstad, waar 100-150 historische vaartuigen worden verwacht en wordt in het laatste weekend van de schoolvakantie in 2022 afgesloten met een driedaags feest.

Goudse Post
Meer berichten