Kriena en Joop van Heeren van Het Kabinet bij de stijlkamers die tot in de details zijn ingericht. Foto: Marianka Peters
Kriena en Joop van Heeren van Het Kabinet bij de stijlkamers die tot in de details zijn ingericht. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Het Goudse Kabinet viert jubileum

Door Marianka Peters

Gouda - De grootste en meest complete interieurwinkel van Nederland is in Gouda gevestigd. Van kasten, bankstellen, tot woonaccessoires en boeken, uw hele woning in één klap ingericht, maar dan wel op schaal 1:12. Poppenhuis- en miniatuurwinkel Het Kabinet aan het Margrietplein 1 bestaat 20 jaar en dat wordt komend weekend groots gevierd.

Poppenhuizen of 'kijkkasten' zoals Joop en Kriena van Heeren hun collectie liefkozend noemen, zijn een voorbeeld voor velen. Van heinde en verre komen creatievelingen spullen voor de inrichting van hun eigen miniatuurhuis kopen of ze volgen een workshop, die door dochter Jolanda wordt verzorgd. "Iedereen wordt gastvrij ontvangen met koffie en thee," vertelt Kriena. "Soms hebben de klanten een heel eind moeten rijden en dan zijn ze daar wel aan toe. Bovendien is een bezoek aan onze winkel voor velen een echt uitje." Zoals zo vaak is de winkel het gevolg van een uit de hand gelopen hobby. De eerste paar jaar werkte het echtpaar vanuit hun woning aan de Schaepmanstraat, maar doordat er zoveel mensen over de vloer kwamen, waren zij al snel hun privacy kwijt.

Aan het Margrietplein kon een winkeltje worden gehuurd, na een paar jaar werd voor uitbreiding het naastgelegen winkelpand betrokken en nog geen jaar later volgde nog een uitbreiding. Het echtpaar zou best nog wel willen uitbreiden. "Naast ons staat een winkelpand leeg en als we tien jaar jonger waren geweest, had ik het direct gedaan," zegt Joop. "Maar we zijn nu 71 jaar en hebben geen opvolger, dus we houden het maar zo. We hopen het nog een tijdje vol te houden." Aan de klandizie zal het niet liggen, want het is een komen en gaan van klanten, die tevreden huiswaarts keren met behang, vloerbedekking of een mooi servies voor de eetkamer. Achterin de winkel staat een aantal 'kijkkasten' met fraaie stijlkamers die tot in de kleinste details zijn ingericht. Maar ook de compleet ingerichte bakkerij, met zelfs een miniatuurpakje Goudse siroopwafels, een bibliotheek en luxe schoenenwinkel zijn een lust voor het oog. "Ik maak de interieurs vaak na van foto's, zoals deze hier van een kamer in Paleis Het Loo," legt Joop uit. "In mijn eigen werkplaats kan ik weken bezig zijn met een uitschuiftafeltje of kastje." Alle opgedane kennis draagt het echtpaar graag over. "We verzorgen jaarlijks verschillende workshops. Dit jaar hebben we al 140 cursisten gehad."


Het echtpaar heeft door de jaren heen een vaste klantenkring opgebouwd. Twee maal per jaar worden de klanten op de hoogte gehouden van de laatste nieuwtjes. "Alles wat we hier hebben is uniek en de klanten komen ook graag om inspiratie of ideeën op te doen. Dat directe contact met de klanten maakt het zo leuk," vult Kriena aan. "Dat is ook de reden dat we ons 20-jarig jubileum komend weekend samen met onze klanten gaan vieren." In plaats van bloemen, vraagt het echtpaar de klanten een wenskaart. "Die hangen we op in de winkel en blijven het hele jaar hangen."

Op donderdag 28, vrijdag 29 en zaterdag 30 maart is iedereen welkom van 10.00-17.00 uur om het jubileum mee te vieren. Poppenhuis- en miniatuurspeciaalzaak Het Kabinet is gevestigd aan het Margrietplein 1. Op de website www.hetkabinet-miniaturen.nl is een sfeerimpressie te zien van de stijlkamers.

Goudse Post
Meer berichten