Het complex van SV Gouda in het Groenhovenpark. Foto: Marianka Peters
Het complex van SV Gouda in het Groenhovenpark. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Clubs onaangenaam verrast met achterstallige aanslag

Door Marianka Peters

Gouda - Verrast worden met een doorbelasting van de OZB met terugwerkende kracht over 2016, 2017 en 2018, daar zit niemand op te wachten. Toch kregen alle Goudse voetbalclubs deze rekening vlak voor kerst in de bus. De bedragen variëren van 7.000 tot wel 20.000 euro voor onder meer de Jodan Boys en Olympia. De clubs trekken gezamenlijk ten strijde en overwegen zelfs uit de overkoepelende sportorganisatie VGSO te stappen.

Van 2016 tot en met 2018 heeft de gemeente de OZB aanslagen opgeschort, omdat er onduidelijkheid bestaat over het eigendomsrecht van de opstallen. "De gemeente weet zelf niet hoe het zit en wat nu wel of geen eigendom is van de gemeente. In het verleden is er veel onderhands geregeld en niet vastgelegd. Hier zou eerst een onderzoek naar plaats gaan vinden, werd ons verteld," stelt Jan Heuvelman, voorzitter SV Gouda, die mede namens de Jodan Boys, ONA, DONK en Olympia, woordvoerder is in deze kwestie. "We weten de uitkomst van het onderzoek niet, maar krijgen na drie jaar stilte de rekening gepresenteerd, die vele malen hoger is dan voorheen." Als omschrijving staat 'doorbelasting OZB' vermeld en rioolheffing, zonder verdere specificatie.

Heuvelman heeft wel een idee wat er is gebeurd. "Die rioolheffing is niet het probleem, die moet gewoon worden betaald. Sinds kort is er een nieuwe ambtenaar op het dossier gezet, die heel ijverig is. Naast de achterstallige OZB is ook nog eens het hoogste bedrijventarief gehanteerd." De voetbalclubs vinden dat er sprake is van rechtsongelijkheid, omdat andere maatschappelijke organisaties, zoals kerken en moskeeën wel vrijstelling van OZB krijgen. Bovendien gelden er voor buitensportverenigingen andere regels dan voor andere (zaal) sportverenigingen. "Het clubgebouw, kleedkamers en tribune zijn ons eigendom, maar de velden huren we van SportpuntGouda. Daarnaast hebben wij te maken met criminaliteit en vandalisme, omdat onze velden publiekelijk toegankelijk zijn. En dan ook nog het hoogste tarief OZB doorbelast krijgen is van de zotte." De voetbalclubs voelen zich in de kou gezet ook door de overkoepelende sportorganisatie VGSO. "De VGSO doet helemaal niets en staat ons alleen maar in de weg. We zijn in overleg met andere buitensportverenigingen zoals de rugby- en hockeyclub, om gezamenlijk uit de VGSO te stappen. Wat heb je nu aan een organisatie die jouw belangen niet behartigt?"


De gemeente erkent dat de facturen niet goed onderbouwd zijn verstuurd aan de voetbalverenigingen. "De facturen waren zonder bijlagen met onderbouwing, waarover we contact hebben gehad met de betrokken verenigingen om daarover onze verontschuldigingen aan te bieden. Een volgende keer gebeurt dit wel met onderbouwing. Die onderbouwing hebben de verenigingen ondertussen wel ontvangen," meldt een woordvoerster van de gemeente. "De verenigingen weten dat wij nog zaken moeten uitzoeken en dat ze daarom even niets horen. Verenigingen hebben we laten weten dat ze niet hoeven te betalen totdat ze nader bericht van ons ontvangen. Dat bericht komt op korte termijn."

Goudse Post
Meer berichten