Foto:

Forum wint ook in Gouda

Gouda - Nieuwkomer Forum van Democratie (FvD) is de grote winnaar geworden van de Provinciale Statenverkiezingen. Ook in Zuid Holland en dichter bij huis in Gouda, heeft de partij van Thierry Baudet een monsteroverwinning behaald.

De partij van fractievoorzitter Thierry Baudet – die voor het eerst meedeed aan de Provinciale Statenverkiezing – is met 11 zetels in één keer de grootste partij van de provincie geworden. De nieuwkomer haalde 16,1 procent van de stemmen. Na FvD is de VVD de grootse partij in Zuid-Holland. GroenLinks boekte forse winst en ging van 3 naar 5 zetels, en Denk van 0 naar 1.

Ongeveer 56% van de kiezers maakte de gang naar de stembus; zo'n 10% meer dan in 2015. Ook in Gouda is de FvD populair. De partij behaalde 13,5 procent van de stemmen en dat is 1,5 procent meer dan GroenLinks – de tweede partij van de stad. Het voorlopige opkomstpercentage in Gouda is 59.25%.

De zetelverdeling op een rij:

Forum voor Democratie: 11
VVD: 9
GroenLinks: 5
D66: 5
PvdA: 5
CDA: 4
PVV: 4
ChristenUnie: 3
50Plus: 2
Partij voor de Dieren: 2
SP: 2
SGP: 2
Denk: 1

Het Centraal Stembureau zal op maandag 25 maart de officiële resultaten aankondigen.

Op woensdag 27 maart is de afscheidsvergadering van de vertrekkende Statenleden.Op donderdag 28 maart starten 55 nieuwe Statenleden officieel in hun nieuwe baan en daarmee start de nieuwe Provinciale Staten van Zuid-Holland voor de collegeperiode 2019-2013.

Een informateur zal aan de hand van de officiële resultaten van het Centraal Stembureau advies uitbrengen welke combinaties van partijen mogelijk het dagelijks bestuur, Gedeputeerde Staten, kunnen vormen en doet een voorstel voor een formateur. Op maandag 27 mei kiezen de Statenleden de leden van de Eerste Kamer.

Goudse Post
Meer berichten