Foto:

'Die ziekte krijgt mij niet klein'

Door Marianka Peters

Het is een boom van een kerel die opvalt door zijn sportieve figuur en gulle lach. Richard Oxby mag dan voor Gouda een grote onbekende zijn, in zijn thuisland is de Engelsman een bekende verschijning. Maandag bracht Richard Oxby (50) uit het Engelse Doncaster, samen met 15 vrienden een bliksembezoek aan Gouda. Op de fiets!

Het was de tweede keer binnen een jaar dat de goedlachse Engelsman een bezoek bracht aan zijn vrienden in Gouda. "In drie dagen tijd fietsen we 300 mijl (= 485 kilometer), eten en drinken we wat met onze vrienden en daarna snel weer terug om op tijd bij de boot naar Hull te zijn," vertelt hij. Een aantal jaren geleden kreeg Richard de diagnose progressieve Multiple Sclerose te horen, waarna hij besloot om gedurende de tijd die hem is gegeven, alles uit het leven te halen. Hij was altijd al een enthousiaste fietser, maar dat groeide al snel uit tot een ware passie. Alsof hij iedere beperking voor wil zijn. Bij iedere tocht die hij onderneemt, rijdt steevast een groep vrienden mee. "Fietsen houdt hem op de been," vertelt zijn goede Goudse vriend Peter Vriesema, die de groep opwachtte op de Goudse markt.
Een half uur later dan gepland kwam de groep toerfietsers aan op de markt. "Sorry, maar we zijn iets omgereden en wilden even langs de Molenviergang om molens te bekijken," verontschuldigde Richard zich. "Fietsen houdt me letterlijk op de been. Samen met mijn fietsvrienden bezoek ik zoveel mogelijk plekken in Europa. Zolang het me lukt, wil ik nog alles uit het leven halen, die ziekte krijgt mij niet klein."
Zijn Goudse vrienden noemen Richard een voorbeeld voor anderen. "Er zijn genoeg mensen met MS, die het hoofd laten hangen. Je ziet waar je op pure wilskracht nog toe in staat bent. Het is toch heel bijzonder dat je dit nog kan bereiken met zo'n ziekte," aldus Peter.
Zo snel als de groep fietsers naar Gouda waren gekomen, zo snel vertrokken ze na de lunch ook weer. "We moeten op tijd bij de boot zijn, die mogen we niet missen!"

Goudse Post
Meer berichten