Foto: Marianka Peters
Foto: Marianka Peters

Filmhuis en Verzetsmuseum mogelijk naar Chocoladefabriek

Filmhuis en Verzetsmuseum
mogelijk naar Chocoladefabriek

Gouda - Het Filmhuis en Verzetsmuseum Zuid Holland verhuizen mogelijk naar de Chocoladefabriek. De komende maanden wordt onderzocht of deze uitbreiding van de Chocoladefabriek financieel haalbaar is. Voor de zomer wordt een definitief besluit genomen. De Chocoladefabriek bestaat uit de Stadsbibliotheek, het Streekarchief MH, Drukkerswerkplaats Gouda en Kruim. Sinds 2014 vormen zij een collectief dat zich richt op inspireren, creëren en participeren. Vanzelfsprekend is samenwerken en samenwonen onder één dak voor zes partijen, met ieder een eigen aanbod aan historie, een avontuur dat goed voorbereid en doordacht opgepakt moet worden.

 Binnen het gebouw aan Klein Amerika is nog ruimte over; de tweede etage staat al jaren leeg. "Vanaf de zomer zijn we al in gesprek met het Verzetsmuseum en het Filmhuis, die beiden graag naar de tweede etage van de Chocoladefabriek willen verhuizen," stelt Peter Terlouw van de Raad van Toezicht van de Chocoladefabriek. "Het gaat dan niet zomaar om het huren van een ruimte binnen de Chocoladefabriek, maar het doel is dat beide organisaties participeren in het bestaande collectief. Beide partijen kunnen een meerwaarde betekenen voor de verbreding van de Chocoladefabriek.We hebben het eerst besproken met onze partners en die waren erg enthousiast. Nu kunnen we verder en een onderzoek starten." De zes partijen geloven dat samenwerking kan leiden tot een nog mooiere invulling van Chocoladefabriek voor het bestaande en een nieuw publiek. Zij hebben daarom een intentieverklaring getekend en gaan in de komende periode de mogelijkheden onderzoeken. Marcel van der Tooren, sinds september de nieuwe voorzitter van het Filmhuis is al even enthousiast."Het gaat heel goed met het Filmhuis," zegt hij. "Dit jaar is het bezoekersaantal weer tot recordhoogte gestegen. Het Filmhuis heeft met 53 procent de hoogste bezettingsgraad binnen filmtheaters.In het verleden zijn er meerdere opties geweest om te verhuizen, maar uiteindelijk werd toch besloten in de Lethmaetstraat te blijven. Nu de Chocoladefabriek in beeld komt, hebben we dat eerst met onze medewerkers besproken, alvorens naar buiten te treden." Mocht de verhuizing doorgaan krijgt het Filmhuis de beschikking over een zaal voor 100 bezoekers én een iets kleinere zaal. De huidige en toekomstige partners van de Chocoladefabriek zijn ervan overtuigd dat zij elkaar kunnen aanvullen en op bepaalde (educatieve) thema's zelfs versterken.

Voor het Verzetsmuseum zou verhuizen naar de Chocoladefabriek een regelrechte redding kunnen zijn. "We vinden het plan fantastisch," stelt Arjen van Wijngaarden, directeur van het Verzetsmuseum. "En dat het Filmhuis ook mogelijk naar de Chocoladefabriek verhuist is in ieder geval voor ons een cadeautje. dan kun je immers de kosten met elkaar delen. Kortom, we kijken ernaar uit en hopen dat het onderzoek een positief resultaat krijgt." Aan het plan hangt natuurlijk een prijskaartje. "We denken aan eenzelfde constructie als de Chocoladefabriek. Dat betekent een investering door de gemeente, waarvoor de gemeente een huurgarantie van 10 jaar krijgt,"aldus Terlouw. "Wij gaan een professionele projectleider aanstellen, van buiten de stad, dus volledig onafhankelijk, om de kar te trekken. Daarnaast zijn wij op zoek naar enthousiaste Gouwenaars die met gekwalificeerde kennis en expertise een bijdrage willen leveren aan het onderzoek." Wethouder Daphne Bergman ziet het onderzoek met belangstelling tegemoet. "Het college is voorstander van de verbreding van de Chocoladefabriek. Het mooie is dat partijen elkaar zelf hebben opgezocht om die verbreding te vinden. Elke organisatie is daarvoor over zijn eigen schaduw heen gestapt. Voor de gemeente is het belangrijk hoe de exploitatie eruit ziet en of het financieel haalbaar is op de lange termijn."

Meer berichten