Foto:

Heel Gouda met Bunnik aan het speciaalbier

Door Marianka Peters

Gouda - Het begon ooit met Bunniks Baby ter gelegenheid van de geboorte van dochter Vera, nu levert Jeroen Bunnik onder zijn eigen label speciaalbieren uit eigen brouwerij. Het IJsselhuis, waar ooit het Gouds Kuytbier rijkelijk vloeide is de eerste officiële afnemer van Bunniks Bier.

Met zo'n 270 lokale bierbrouwerijen was Gouda in de 15e eeuw een belangrijke bierproducent. Jaarlijks vond ruim 15 miljoen liter bier de weg naar dorstige kelen. Tijden veranderen en de bierbrouwerijen verdwenen net zo snel als zij gekomen waren. Maar nu heeft Gouda weer een échte bierbrouwerij binnen haar stadsmuren, Bunniks Bierbrouwerij. Het voormalige bedrijfspand van Nederhof aan de Nieuwe Gouwe Westzijde is omgebouwd tot professionele bierbrouwerij, waar per brouwdag een halve hectoliter bier wordt geproduceerd. Er worden rondleidingen verzorgd en nieuwe bieren ontwikkeld. En dat is slechts het begin van het avontuur van de telg uit de bekende Bunnikdynastie. "In de toekomst wil ik dit pand slopen en een gloednieuwe bierbrouwerij bouwen met een duizend of tweeduizendliter installatie," vertelt Jeroen vol enthousiasme. "Maar zover is het nog lang niet. Eerst maar eens Bunniks Bier op de kaart zetten."
Per moderne bakfiets bracht Jeroen zelf de eerste voorraad van vier speciaalbieren, Bunniks Blond, Bejaard, Burengerucht en Bangkok naar het IJsselhuis, waar uitbater Herman Winkelman de eerste doos in ontvangst nam. Natuurlijk werden de bieren door familie en vrienden geproefd. Herman is er trots op dat 'zijn' IJsselhuis de primeur voor Bunniks Bier heeft. "En op termijn komt het bier ook op de tap," bevestigt hij. De namen van Bunniks bier beginnen allemaal met de letter B. "Puur toeval," volgens Jeroen. "Na Bunniks Baby, kwam Bejaard, Bruidje en Bruidegom. Als je deze twee laatste mengt, krijg je weer een nieuw biertje, Bruiloft, wederom met een unieke smaak." Alle bieren van Bunniks Bierbrouwerij krijgen een naam met beginletter B en zijn voorzien van het familiewapen, dat volgens Jeroen 'bierig' is veranderd in een fraai brouwerijlogo. Ondanks aandringen op de vraag of de brouwerij ook het Goudsch Kuytbier gaat produceren, houdt Jeroen zijn kaken op elkaar. "Wie weet, er staan nog meer mooie projecten op stapel. Eind maart wordt daarover meer bekend," reageert hij met een brede grijns.

Onder de naam 'Mijn zwager en ik' organiseert Jeroen Bunnik, samen met Gerard van der Weide en Peter van der Graaf maandelijks bierproeverijen bij Swing op de markt. Meer info: www.bunnikbier.nl en facebookpagina 'mijnzwagerenik'

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden