Foto:

Zorgen Oranjecomité rond aansprakelijkheid

Door Marianka Peters

Gouda - De verkiezing van de mooist versierde fiets, mini-kermis, kinderspelen en vooral heel veel muziek. Dat zijn de ingrediënten voor Koningsdag 2019 op zaterdag 27 april. Met de warenmarkt erbij wordt het wel heel druk op de Markt en daarover maakt het Oranjecomité zich zorgen.

Slapeloze nachten heeft Kurt van Kasteren, voorzitter van Oranjecomité Gouda, ervan. Het Oranjecomité is verantwoordelijk voor de veiligheid op Koningsdag, maar wil niet aansprakelijk gesteld worden voor de hele Markt, inclusief de warenmarkt. "Wij kunnen en willen niet aansprakelijk zijn voor zaken waarop we geen grip hebben," stelt Van Kasteren. Hij doelt hiermee op de auto's en aanhangers van de marktkooplui, die tussen de menigte door moeten manouevreren voor aanvang en na afloop van de warenmarkt. "Vorig jaar zijn we als nieuw Oranjecomité gestart met de ambitie de festiviteiten op de Markt nog grootster te maken. Dat gaat zeker lukken, als ook de warenmarkt bereid is in te schikken. Nu staan de kramen tussen de kinderspelen van de scouting. Als de warenmarkt verplaatst wordt naar de ster voor het stadhuis en we hekken het af, is het probleem opgelost."

Dat de zakpalen op zaterdag op laad-en lostijden naar beneden zijn, is tevens een doorn in het oog van het Oranjecomité. "We hebben de gemeente gevraagd om aanpassing van de zakpalen voor deze dag. We hebben een vuistdik veiligheidsplan met eisen waaraan wij moeten voldoen. Bij alle grote evenementen waar veel mensen komen, worden veiligheidsmaatregelen genomen met betonblokken als blokkade. Als er iets gebeurt dan zijn wij aansprakelijk. Dat kan en willen we niet." Volgens Van Kasteren onderkent de politie de risico's, maar de gemeente negeert deze. "Als de gemeente niet wil meewerken aan het verleggen van de aansprakelijkheid ten aanzien van de warenmarkt en zakpalen, houdt het Oranjecomité het volgend jaar voor gezien. Voor dit jaar zijn we al zoveel verplichtingen aangegaan, daar kunnen we niet meer onderuit, maar als er niets verandert, dan volgend jaar een Koningsdag zonder ons. En dat zou heel jammer zijn, want met deze club mensen willen we verder kunnen bouwen aan een geweldige Koningsdag, met op de markt een fantastische aanvulling op de Oranje Boulevard en Hart van Oranje. Die combinatie maakt van Gouda een top Oranjestad."

Na de aubade en verkiezing van de mooist versierde fiets, is het de bedoeling dat de kinderen een feestelijke rondrit maken, waarbij zij muzikaal begeleid worden door fietsende muzikanten. Daarna gaan de kinderspelen en minikermis van start.
In een reactie stelt de woordvoerder van de gemeente dat er binnenkort overleg is met het Oranjecomité. "Er zal die dag een andere indeling van de warenmarkt gehanteerd worden, ook omdat er minder marktkooplieden aanwezig zijn dan op een reguliere zaterdag. Hierbij is uiteraard rekening gehouden met de veiligheid van bezoekers van zowel de warenmarkt als Koningsdag." Ten aanzien van de zakpalen, zegt de gemeente per evenement te bekijken of het noodzakelijk is om af te wijken van de venstertijden. (laad- en lostijden=red.) "Hierbij wordt de veiligheid van het evenement meegewogen alsmede de belangen van de winkeliers en inwoners van de binnenstad die er op rekenen dat zij op de gestelde tijden met de auto in de binnenstad kunnen komen." Op de aansprakelijkheid ten aanzien van de veiligheid wil de gemeente verder niet ingaan. "Binnenkort heeft de gemeente overleg met het Oranje comité. We gaan er vanuit, dat we hier samen uitkomen."

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden