Foto:

FF Tussendoor - Olifantenpad

Olifantenpaadjes, je hebt ze werkelijk overal. Van die uitgesleten paadjes, waar je zo lekker met je hakken in blijft steken, maar je wint er wel een paar meter mee. Volgens de omgevingpsycholoog - nooit geweten dat je hierop kunt afstuderen - zijn olifantenpaadjes het gevolg van menselijk kuddegedrag. Het zal wel.

Toegegeven, ik maak ook gebruik van olifantenpaadjes en soms creeër ik er zelfs stiekem eentje, maar dan vooral uit gemakszucht. Waarom zou je omlopen als er een kortere weg is? Op zich is er niets mis mee, zolang het maar niet in strijd is met de verkeersregels. Tja, en dat is het geval op het pleintje voor L'Etoile. Omdat de Blekerssingel levensgevaarlijk is voor fietsers, gaan dagelijks honderden fietsers via de Boelekade, richting Spoortunnel. Het stukkie stoep bij L'Etoile nemen ze voor het gemak even mee. Maar fietsen op de stoep mag niet volgens de wet, maar wie maalt daarom. Deze gedoogconstructie is vanwege de veiligheid al jaren geoorloofd.

Maar binnenkort blokkeren giga-plantenbakken dit olifantenpad en worden fietsers min of meer gedwongen om te rijden. Wordt er nu echt verwacht dat fietsers via de Jan van der Heijdenstraat en Noothoven van Goorstraat gaan omrijden? Vergeet het maar!

Ik ben geen verkeersdeskundige, verre van dat zelfs, maar je moet een oplossing bedenken. Je kunt niet wachten totdat het hele Kleiwegplein op de schop gaat. Dat kan nog jaren duren. Volgens mij is een korte termijnoplossing vrij simpel. De trottoirband is al uitgesleten, daar hoef je niets meer aan te doen. Hou ruimte vrij tussen twee plantenbakken en schilder een kleurrijk fietspad op de stoeptegels, leg een paar waarschuwingstegels zoals aan de Agnietenstraat en het probleem is opgelost. En verder is het een kwestie van goed uit je doppen kijken.

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden