Joop en Joke Meijers met de geboorteaktes van de tweeling Michiel en Matthijs, Samen met hun zonen Jeroen en Jelle is het gezin nu compleet. Foto: Marianka Peters
Joop en Joke Meijers met de geboorteaktes van de tweeling Michiel en Matthijs, Samen met hun zonen Jeroen en Jelle is het gezin nu compleet. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Goudse tweeling na dertig jaar erkend

Door Marianka Peters

Gouda - Kinderen die levenloos worden geboren, werden tot voor kort nergens geregistreerd. Alsof ze nooit hebben bestaan. Dit tot groot verdriet van de ouders. Maar dankzij een wetswijziging is het sinds 3 februari mogelijk levenloos geboren kinderen te laten registreren in de gemeentelijke basisadministratie. Inmiddels hebben honderden ouders al gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Ook Joop en Joke Meijers hebben hun overleden tweeling Michiel en Matthijs in laten schrijven.

 "Hierop hebben we dertig jaar moeten wachten," vat Joke haar gevoelens samen. "Toevallig viel onze afspraak voor registratie op Valentijnsdag, en achteraf gezien is het wel toepasselijk bij zo'n mooi cadeau. De tweeling heeft nu een geboorteakte en is bijgeschreven in ons trouwboekje. Hiermee is ons gezin compleet." Het is 28 april 1988, Joke was 24,5 week zwanger, toen ze werd opgenomen in het Jozefziekenhuis omdat ze teveel vruchtwater had. "Ik moest bedrust houden, maar 's avonds kwamen de weeën en is de tweeling vlak na elkaar levenloos geboren." Vlak voor de bevalling moesten de ouders al beslissen of ze de tweeling nog wilden zien, terwijl dit tegelijkertijd werd afgeraden. "Je zit in een soort achtbaan van emoties en bang hoe ze eruit zouden zien hebben we daarvan afgezien," vult Joop aan. "Maar ik kreeg spijt en ben de volgende ochtend direct langs gegaan, maar toen was het al te laat, beide jongens waren al gecremeerd. Tot op de dag van vandaag knaagt het aan je, omdat je geen afscheid hebt kunnen nemen." Er heerste jarenlang een taboe op kinderen die rond de bevalling kwamen te overlijden. Toch gebeurt het in ons land gemiddeld vier keer per dag. In plaats van te trakteren op beschuit met muisjes, moeten de ouders binnen enkele dagen een begrafenis regelen. Maar zelfs een begrafenis hebben Joop en Joke hun tweeling niet kunnen geven. "Een vroeggeboorte onder de 26 weken nog gekenmerkt als een miskraam, dus geen afscheid of begrafenis," stelt Joke. "Wel hadden we hun namen al bedacht. Maar die stonden nergens geregistreerd, alsof ze nooit hebben bestaan. Het is een emotioneel groot gemis, maar toen werd er weinig rekening gehouden met de gevoelens van ouders."

Voor de wet hadden Joop en Joke Meijers tot voor kort twee kinderen, Jeroen, die drie jaar was toen de tweeling werd geboren en Jelle die een jaar na de tweeling ter wereld kwam. "Nu staan er vier in ons trouwboekje," zegt Joop trots.
Hij volgde de ontwikkelingen voor de op handen zijnde wetswijziging op de voet. Het was begin 2016 toen een petitie met maar liefst 80.000 handtekeningen werd overhandigd aan toenmalige minister Ronald Plasterk.
Daarna duurde het nog bijna drie jaar voor de wetswijziging zijn intrede zou doen. "In die tussentijd ga je toch twijfelen om wel of niet van het registratierecht gebruik te maken. Aan de andere kant vreesde ik dat we spijt zouden krijgen als we het niet hadden gedaan. Ik loop al 30 jaar met een opgekropt gevoel dat het afscheid anders had gemoeten. Al hadden we ze maar kunnen begraven, dan had je tenminste iets. Maar gelukkig zijn er nu geboorteaktes en staan hun namen in ons trouwboekje, dat maakt ons gezin compleet." Joop en Joke hechten er waarde aan te vertellen dat ze zo keurig en discreet zijn behandeld in het Huis van de Stad, toen ze voor de registratie kwamen. "Dan besef je pas echt de toegevoegde waarde die een dergelijke registratie heeft."

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden