Teamchef Gouda en Bodegraven-Reeuwijk Ruud van Es. Foto: Marianka Peters
Teamchef Gouda en Bodegraven-Reeuwijk Ruud van Es. Foto: Marianka Peters

Minder inbraken, meer arrestaties

Door Marianka Peters

Gouda - Het aantal woninginbraken is het afgelopen jaar aanzienlijk afgenomen van 506 in 2017 naar 364 in 2018 (-28 procent). Bij ongeveer de helft bleef het bij een poging. Tegelijkertijd is het aantal aanhoudingen fors gestegen.

Teamchef Gouda en Bodegraven-Reeuwijk, Ruud van Es, kijkt tevreden terug. "Het is het beste resultaat sinds jaren en mooi dat alle inzet wordt beloond, maar zelf ben ik heel trots op het aantal aanhoudingen dat flink is gestegen van 28 in 2017 naar 45 in 2018." Deze toename is inmiddels verklaarbaar. "Heel lang wisten we niet wie onze woninginbrekers waren, wel dat het lokale lieden moesten zijn, die de buurt goed kenden. De kentering is halverwege 2017 ingezet om te gaan kijken waar juist niet werd ingebroken. Daardoor kwamen huizenblokken in beeld waar nooit werd ingebroken. Een woninginbreker slaat vrijwel nooit zijn slag bij de directe buren, dus kwamen heel langzaam de eerste verdachten 'boven drijven'. Dit onderzoek heeft inmiddels geleid tot de groep inbrekers die nu voor de rechter staat."

Naast dit onderzoek heeft ook de inzet van het parate peloton bijgedragen aan het resultaat. "Door die extra surveillance hebben we ook een aantal inbraken weten te voorkomen." Van Es is ook blij met de hogere strafeisen, die tegenwoordig worden opgelegd. "Vroeger werden (ook stelselmatige) inbrekers incidenteel gepakt en werden ze dus voor slechts 1 zaak veroordeeld. Dat levert logischerwijs minder straf op dan voor 32 zaken
gepakt worden, zoals nu wordt gedaan doordat zaken worden gestapeld. Hopelijk gaat van de hogere strafeis tot wel negen jaar een waarschuwende werking uit, zodat ze na detentie niet meer terugvallen in hun oude gedrag."

De inzet om het aantal woninginbraken te verminderen, gaat ook komend jaar door. "De komende vier à vijf jaar moet het totale aantal woninginbraken of pogingen daartoe jaarlijks met 10 procent verminderen," aldus Van Es. "Afgelopen jaar is het aantal met 28 procent gedaald van 506 naar 364, maar dat betekent nog altijd dat er iedere dag een woninginbraak is." De wijken Goverwelle, Korte Akkeren en Bloemendaal-Plaswijck zijn nog altijd de hotspots als het om woninginbraken gaat. In Westergouwe wordt het minst ingebroken. Volgens Van Es is dit vooral te danken aan het Keurmerk Veilig Wonen waaraan iedere woning daar voldoet. "Een inbreker heeft een hekel aan tijd, herrie en licht. Als hij te lang aan een deur moet rommelen of plotseling vol in het licht staat, haakt hij af." Ook social media en whatsapp groepen spelen een niet onbelangrijke rol in het terugdringen van het aantal woninginbraken. "Social media gebruiken we vooral om mensen bewust en alert te maken om verdachte situaties te melden. Zo maken we met elkaar Gouda een stukje veiliger." 

Goudse Post
Meer berichten