Pieter Stroop van Renen (r) legt wethouder Rogier Tetteroo uit hoe een eenzame uitvaart eraan toe gaat. Dat gaat nu veranderen. Foto: Marianka Peters
Pieter Stroop van Renen (r) legt wethouder Rogier Tetteroo uit hoe een eenzame uitvaart eraan toe gaat. Dat gaat nu veranderen. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Meer aandacht en inhoud aan eenzame uitvaarten

Gouda - Het is precies een jaar geleden dat Pieter Stroop van Renen werd gekozen als Stadsdichter van Gouda. Eén van zijn eerste initiatieven was het instellen van een Dichter van Dienst bij eenzame uitvaarten. Op verzoek van de stadsdichter wordt aan deze uitvaarten meer cachet gegeven, waarvoor de gemeente Gouda geld beschikbaar stelt.

Door Marianka Peters

Het gebruik van de aula op begraafplaats IJsselhof, muziek, een kopje koffie na afloop en een voorgedragen gedicht, moeten een eenzame uitvaart iets meer inhoud geven. "Mijn eerste gedicht als Dichter van Dienst was voor een overleden mevrouw, die geen kinderen of familie meer had. Het viel me op hoe karig de uitvaart ging. De kist werd direct naar het graf gebracht, daar hield iemand van Monuta een praatje, ik droeg een gedicht voor en dat was het dan," vertelt Pieter. "Geen koffie voor de verzorgers, die zich jarenlang over deze mevrouw hadden ontfermd, helemaal niets. Binnen tien minuten was het afgelopen. Ik zou graag wat meer waarde willen geven aan een uitvaart." Wethouder Rogier Tetteroo (armoedebeleid) pikte het signaal direct op en stelde geld beschikbaar om dergelijke eenzame uitvaarten iets meer 'aan te kleden'. "Ik vind het zo'n mooi initiatief! Tenslotte is dit het laatste dat je voor een inwoner van je stad kunt doen." In het kader van de wet op de lijkbezorging komt het gemiddeld zo'n 10 keer per jaar voor dat de kosten van een uitvaart van een minvermogende voor rekening komen van de gemeente. Tetteroo: "In totaal gaat het jaarlijks om een bedrag van 15.000 euro dat hiervoor vanuit de bijzondere bijstand wordt gefinancierd. Daar komt nu 4000 euro bij (omgerekend 400 euro per uitvaart) voor gebruik aula, muziek en koffie." Dit geld valt binnen de begroting van de bijzondere bijstand. De gemeente heeft de wettelijke plicht om toch te proberen om de kosten op eventuele nabestaanden te verhalen. "Maar over het algemeen lukt dat niet. Toch is het een vorm van beschaving om iemand op een nette manier naar zijn laatste rustplaats te brengen."

Pieter Stroop van Renen en zijn team treden bij toerbeurt op als Dichter van Dienst bij zogenaamde eenzame uitvaarten, waar nauwelijks familie aanwezig is. Hij reageert aangedaan op de toezegging van de wethouder. "Het is machtig mooi en het doet me wel wat, dat een dergelijk initiatief zo wordt omarmd."

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden