Slager Ron Willebrand in betere tijden. Foto: Patrick Meijboom
Slager Ron Willebrand in betere tijden. Foto: Patrick Meijboom (Foto: )

Hoe is het met slager Ron Willebrand?

Door Marianka Peters

Gouda - Een paar weken voor Kerst werd de Goudse Scharrelslager Ron Willebrand (65) aan de Korte Groenendaal getroffen door een hartstilstand. Hij werd succesvol gereanimeerd, maar daarna volgde een periode van onzekerheid en herstel, waaraan nog lang geen einde is gekomen.

"De eerste drie weken lag Ron in coma en leefden we tussen hoop en vrees," vertelt zijn echtgenote Conny openhartig. "Daarna is langzaam met de opbouw begonnen, waarbij we veel tegenslagen hebben gehad." Ron hield aan zijn hartstilstand ernstige hersenbeschadiging over. "Hij weet niet wat er is gebeurd, van de zaak weet hij niets meer, zijn hele korte termijngeheugen is hij kwijt. Maar gelukkig heeft hij ook soms heldere momenten, dan herkent hij ons goed." Inmiddels is Ron zover dat hij binnenkort naar een revalidatiecentrum wordt overgebracht. Conny heeft er goede hoop op dat door de revalidatie het lopen en verder functioneren van Ron verbetert. "Ik heb iedere dag in het ziekenhuis gezeten, dan word je wereld wel heel klein. Sinds deze week werk ik drie dagen bij een bakker. Ik moest wel, want door het wegvallen van de slagerij heb ik geen inkomen meer."

Al snel na de reanimatie kreeg Conny te horen dat ze er rekening mee moest houden dat Ron nooit meer de 'oude' zou worden. Dat betekende het einde van De Goudse Scharrelslager, die al 35 jaar was gevestigd aan de Korte Groenendaal. Alle voorbereidingen voor de drukke kerstperiode waren al gedaan, waarop Conny besloot tot een laatste grote verkoopdag. "Aan de laatste verkoopactie heb ik hele fijne herinneringen, zo'n 200 kaarten en lieve berichtjes van onze klanten, hielden me op de been. Gelukkig heb ik heel veel goede mensen om me heen die mij nu helpen om de slagerij te verkopen. Hoe je het went of keert, we moeten toch verder." Een paar jaar geleden haalde de ervaren slager al de voorpagina's van de media, toen hij vanwege nierfalen een donornier kreeg van zijn vrouw Conny. De geslaagde niertransplantatie was toen reden voor een feestje. "Ron had juist besloten de zaak een beetje te gaan afbouwen. Dat je op deze manier afscheid moet nemen van zijn levenswerk doet heel erg pijn. Bovendien had Ron dit ook allemaal niet gewild, aan de andere kant besef je weer eens hoe kwetsbaar het leven is. Eigenlijk kun je niets plannen, maar moet je genieten van iedere dag die je gegeven wordt. Dat besef ik me nu terdege en dat wil ik graag iedereen meegeven."

Goudse Post
Meer berichten