Foto: Marianka Peters
Foto: Marianka Peters (Foto: )

Wat heeft Pater Moeskroen met Gouda?

Door Marianka Peters

Gouda  - Slechts een paar akkoorden had draaiorgelman Adrie Vergeer nodig, om van het nummer Baarle Nassau een heerlijke meezinger te maken. Afgelopen week vond in een uitverkocht Fulcotheater in IJsselstein de première van de nieuwe theatershow van de populaire uptempo-band Pater Moeskroen plaats. In 'De Reservebelgen' kampen de muzikale vrienden met een identiteitscrisis en besluiten Belg te worden, al is de inburgeringscursus lastiger dan gedacht. 

De mannen van Pater Moeskroen zijn terug in het theater. Na een tiental try-outs vond in een uitverkocht Fulcotheater in IJsselstein de première van hun nieuwste theatershow 'De Reservebelgen' plaats.  De wervelende, uptempo show had alles wat je doorgaans van de paters mag verwachten, maar kreeg ook een Gouds tintje met muziek van het Goudse draaiorgel De Lekkerkerker. De Goudse orgelman Adrie Vergeer, schreef en arrangeerde het 'inhaak'refrein van het nummer Baarle Nassau.

Tijdens de première van de theatershow was het draaiorgel niet zo goed te horen, maar wel op de bijbehorende CD. Bovendien is de solopartij van Gouda's beroemdste draaiorgel als toegift opgenomen. Het was overigens niet de eerste keer dat Pater Moeskroen de medewerking vroeg van Adrie, die speciaal voor de première was uitgenodigd. "Aan het nummer Roodkapje heb ik ook mogen meewerken," vertelt Adrie trots na afloop. "Martien kwam bij mij met een paar akkoorden en vroeg of ik hier een leuk melodietje van kon maken op De Lekkerkerker. Die melodie is het refrein geworden van Baarle Nassau. Ik ben daar geweldig trots op."

Tijdens de afterparty in de foyer verraste Adrie de paters met het originele muziekboek van het nummer Baarle Nassau. "Ik heb al een aantal nummers van Pater Moeskroen op het draaiorgel staan, maar deze komt er ook zeker bij," aldus Adrie. Pater Moeskroen is een graag geziene gast op festivals en feesten, maar ook in de theaters zijn de heren op hun best. Op het podium komen vooral de muzikale kwaliteiten van deze multi-instrumentalisten naar voren, die regelrecht respect afdwingen. In hun nieuwste theatershow 'De Reservebelgen' kampen de paters met een identiteitscrisis, waarna ze besluiten om Belg te worden. Daarna volgt een muzikale, absurdische inburgeringscursus, waarbij het moelijk is om stil te blijven zitten. Het herkenbare uptempo-geluid dat muziek van Pater Moeskroen zo uniek maakt, werd afgewisseld met mooie kleine ballades, zoals 'Omdat ik Vlaanderen zo mis'.

Wielrennen en België zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, vandaar dat de fiets een belangrijke plek inneemt op het toneel. Maar ook de mannen van Pater Moeskroen hebben iets met fietsen. Niet voor niets reizen zij als sinds 2011 jaarlijks af naar de Franse Alpen om mee te doen aan de jaarlijkse Alpe d'HuZes – actie tegen kanker. Pater Moeskroen reist de komende maanden langs tientalen theaters met hun nieuwe theatershow 'De Reservebelgen'. Kijk voor het theaterschema op www.patermoeskroen.nl.

Goudse Post
Meer berichten