Foto:

FF Tussendoor - Eén nacht ijs

Laat ik voorop stellen dat ik het jammer vind dat de '400 van Ammerstol' niet doorgaat. Ik had het de schaatsclub en al die schaatsliefhebbers echt gegund. Aan de andere kant had deze teleurstelling ook kunnen worden voorkomen, als de organisatie tijdig uit zijn droom was ontwaakt.

Dat je überhaupt een belastingambtenaar zomaar op z'n blauwe ogen gelooft, is op zich al discutabel, maar als je daarmee een risico van een paar ton durft te nemen, terwijl de schriftelijke bevestiging maanden op zich laat wachten, dan moet je wel heel naïef zijn.

Een ANBI-status voor een commercieel evenement? Dat is vergelijkbaar met vier wees-gegroetjes doen in een moskee. Het feit dat je het evenement in een stichting zonder winstoogmerk hebt ondergebracht, betekent niet dat je zomaar in het rijtje van goede doelen terecht komt. Hoewel, er zijn genoeg organisaties mét een ANBI-status, waarvan de directeuren zichzelf verrijken met een vet salaris en dito auto en die BN'ers van het collectegeld op reis sturen voor een promofilmpje. Ze komen er gewoon mee weg, al blijft het onverteerbaar.

Nu geloof ik niet dat de ijsclub zichzelf wilde verrijken, maar dat men iets te makkelijk over één nacht ijs is gegaan, kan hen wel worden verweten. Dat die ANBI-status enkel nodig was om makkelijk (belastingvrij) geld binnen te harken van fondsen is duidelijk. De voorzitter zei het zelf in zijn commentaar! Zo onhandig.

Nee, voor een ANBI-status is wel wat meer nodig dan simpelweg een stichting oprichten. Gelukkig maar. Bovendien, als je de aanvraag goed hebt onderbouwd, duurt het geen maanden, maar heb je de bevestiging binnen zes weken binnen. En dat weet ik dan weer uit eigen ervaring van lang geleden.

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten