Foto:

Engelen jarenlang verstopt achter orgel

Door Marianka Peters

Gouda - Al jaren ging het gerucht dat achter het orgel in de Sint Joostkapel twee engelen zouden zijn verstopt. Tijdens de restauratie van de kapel, die onlangs is afgerond, werden inderdaad twee prachtige engelen gevonden. Op zondag 10 februari worden de engelen herboren verklaard in een speciale Engelendienst.

Gouwenaar Wil Bik, kerkrentmeester van de Lutherse gemeente is apetrots dat de engelen terug in het zicht hangen. Niet meer op de oorspronkelijke plek aan de zijkanten van het orgel, maar aan de muren, waar men goed zicht heeft op de juweetjes. "De oudere leden van de kerk vertelden mij dat de beelden ergens waren verstopt. Ik ben toen een onderzoek begonnen, waaruit bleek dat de engelen al sinds 1957 waren opgeborgen, omdat men ze niet mooi vond," vertelt Bik. "Ze zouden verscholen in een tussenruimte achter het orgel liggen en dat bleek ook zo te zijn." Vele uren en engelengeduld heeft Bik moeten opbrengen om de twee vrouwelijke engelen met een bazuin en palmtak engelen schoon te maken en te restaureren. "Veel hoefde er niet te gebeuren, het meeste werk zat in het schoonmaken. Gelukkig zat er geen houtworm in. Het bladgoud is zelfs nog helemaal origineel." Op een oude foto staat: In 1744 is het Niehoff-orgel, gebouwd in 1547, geplaatst in de St. Janskerk van Gouda, gekocht door de Lutherse gemeente en overgeplaatst naar de St.Joostkapel. "Een kunstenaar heeft in 1745 twee engelen en een zwaan aan de orgelkast toegevoegd," legt Bik uit. "Aan het eind van de 19e eeuw wilden de kerkmeesters hun orgel verkopen aan de R.K.kerk van de Heilige Cosmas en Damianus in Abcoude. Een nieuw (huidig) orgel werd gebouwd. De zwaan staat er bovenop en de engelen werden weer geplaatst, maar na de restauratie van 1957 achter het orgel weggeborgen. Volgens Bik vertonen de engelen veel overeenkomsten met de engelen op de twee gezangborden uit 1745, gemaakt door Willem Dauw. "Ik ga ervan uit dat het dezelfde kunstenaar is."

De engelen worden herboren verklaard in de zgn Engelendienst, samen met de Evangelisch Lutherse Gemeente Gouda en de Federatie (doopsgezinden, remonstranten en Hervormden) op zondag 10 februari om 10.00 uur. Liturgie Ds. van Opstal, prediking Ds. Kim-Magnee.

Goudse Post
Meer berichten