Hans Kramer (l) krijgt de medaille van verdienste uitgereikt door de ambassadeur van Kaapverdië José  Filomeno Monteiro. Foto: Marianka Peters
Hans Kramer (l) krijgt de medaille van verdienste uitgereikt door de ambassadeur van Kaapverdië José Filomeno Monteiro. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Kaapverdische onderscheiding voor Hans Kramer

Door Marianka Peters

Gouda - Terwijl in Kaapverdië de technische school werd overgedragen aan de lokale autoriteiten, werd in 't Vaantje een hoge onderscheiding uitgereikt door de ambassadeur van Kaapverdië. Duizenden kilometers van elkaar verwijderd stonden Agnelo Spinola en Hans Kramer, beiden van Stichting Water voor Leven, in de spotlights.

Nietsvermoedend stapte Hans afgelopen vrijdag restaurant 't Vaantje binnen voor een familiefeestje. Het zou zomaar zijn laatste feestje kunnen zijn, want Hans is ernstig ziek. "Op 3 november liep ik nog de halve marathon op Terschelling, een week later kreeg ik de diagnose alvleesklierkanker," vertelt Hans, opgewekt als altijd. "In oktober is mijn tweelingbroer binnen vier weken aan dezelfde ziekte overleden. Het is niet te zeggen hoe de ziekte zich bij mij ontwikkelt, maar ik geniet nog van de tijd die mij is gegeven." Even later kwamen José Filomeno Monteiro, ambassadeur van Kaapverdië en consul-generaal Gregorio Semedo 't Vaantje binnen. Namens de prime minister van Kaapverdië mocht de ambassadeur de Medalha de Merito Altruïsta, de op één na hoogste onderscheiding van verdienste uitreiken aan Hans. "Onze prime minister had de onderscheiding graag zelf uitgereikt voor alles wat u voor Kaapverdië heeft gedaan, maar gezien uw ziekte wilden we niet langer wachten."

Hans was zichtbaar geëmotioneerd en blikte terug op zijn betrokkenheid bij Stichting Water voor Leven, die zich inzet voor betere leefomstandigheden voor de bevolking in Kaapverdië. Al meer dan 32 jaar is Hans betrokken bij Stichting Water voor Leven, waarvan de Kaapverdische Agnelo Spinola de initiator is. Wat begon met hier en daar een waterput, is inmiddels zo uitgebreid, dat de bevolking niet verder dan 5 km hoeft te lopen naar de dichtsbijzijnde waterput. Al snel kwam het onderwijs in beeld. Inmiddels zijn er 15 basisscholen, verspreid over het eiland, een gemeenschapshuis en een technische school, die vorige week officieel is overgedragen aan de lokale autoriteiten op Kaapverdië. Binnen zes maanden gaat de ambachtsschool, die plaats biedt aan 105 leerlingen, van start. "Ik vrees dat ik dit niet meer ga meemaken, maar de stichting is voor de toekomst zeker gesteld," vertelt Hans. Hans' echtgenote Truus heeft de taken van Hans, samen met Eilandina, de dochter van Agnelo Spinola, overgenomen. Truus is van plan het levenswerk van Hans voort te zetten. "We hebben inmiddels 19 studenten die worden gesponsord om aan de universiteit te kunnen studeren. Om nog meer jongeren deze kans te geven, gaan we door met het werven van donateurs," vertelt zij. "De stichting is toekomstbestendig en het volgende project gaat starten, zonnepanelen voor het gemeenschapshuis, zodat ze hun eigen electriciteit hebben."

Meer info: www.watervoorleven.nl

Goudse Post
Meer berichten