Foto:

Column FF Tussendoor

Hup, weer een Dijkhoffje 

Onze liberalen zijn duidelijk van het padje af, zo lijkt het. De handen van Mark Rutte jeuken om raddraaiers in elkaar te slaan, zijn collega VVD-er Klaas Dijkhoff flikkert het klimaatakkoord zonder pardon in de prullenbak en tot overmaat van ramp jaagt de Goudse VVD-leider de binnenstadbewoners in de gordijnen met het voorstel om de parkeerplaatsen aan de Turfmarkt en Lage/Hoge Gouwe op te doeken en er bomen te planten.

Wat speelt er zich af binnen de muren van het Stroopwafelhuis? Heeft de VVD wellicht samen met GroenLinks in een shishalounge aan de waterpijp zitten lurken en toen elkaar de liefde verklaard? Je moet het maar durven om te flirten met een partij, wiens idealen zo ver van je verwijderd zijn. Of wil de VVD hiermee het huwelijksgeluk van PvdA en GroenLinks op de proef stellen. In ieder geval doet het plan vermoeden alsof er écht over nagedacht is, maar in feite is het gewoon een Dijkhoffje, oftewel een proefballonnetje.

Een paar honderd parkeerplaatsen vervangen door bomen. Ben je wel goed bij je hoofd! Eens in de zoveel jaar wordt er veel geld besteed aan herstel en onderhoud van de kademuren doordat boomwortels de kademuren kapot drukken. Het was ook niet uit luxe dat een aantal jaren geleden alle bomen aan de Turfmarkt zijn gerooid en werden vervangen door kleine trage groeiers. Nog meer bomen en de stad staat geheid binnen de kortste keren onder water, maar dan door scheurende kademuren.

Als je dan toch de hele binnenstad autovrij wil maken, doe dat dan weloverwogen. Los eerst de bestaande problemen op de parkeerterreinen rond de singels op. Besteed eerst eens aandacht aan de camperoverlast die er weer aan zit te komen. Maak van het veelal lege parkeerterrein aan de Vossenburchkade een parkeerterrein voor uitsluitend campers. Dan heb je aan Klein Amerika de handen vrij om een parkeergarage te bouwen, voor mijn part deels ondergronds.

Met de stationsgarage in eigen beheer weten we inmiddels hoe lucratief de exploitatie van een parkeergarage is. Dat zal de VVD zeker aanspreken.

Oh ja, natuurlijk moet er ook weer eens goed gekeken worden naar de heren en dames van Handhaving, die auto's met een buitenlandse kenteken glashard voorbij lopen. Gewoon omdat het innen van de boete veel meer kost dan dat het oplevert. En als we dan toch bezig zijn, hou op met het strooien van tijdelijke ontheffingen voor werkbusjes. Laatst telde ik er 19 (!), alleen al op de Oost- en Westhaven.

Wil je dus echt iets veranderen en het blik uit de binnenstad verbannen, zul je eerst ruimte elders moeten creeëren. En, ook niet onbelangrijk, duik de archieven eens in. Daar liggen heel veel goedbedoelde onderzoeksrapporten en kleine Dijkhoffjes te verstoffen.

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten