Foto:

Taakstraf voor frauderend raadslid

Door Marianka Peters

Gouda - D66-Gouda raadslid Zouhair S. heeft een taakstraf van 240 uur opgelegd kregen voor poging oplichting en valsheid in geschrifte. De uitspraak is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

De rechter acht het bewezen dat S. valse schadeclaims heeft ingediend bij verzekeraar Aegon, naar aanleiding van een woninginbraak eind 2017. De claims draaiden om spullen die bij de inbraak waren gestolen, waaronder sieraden, mobieltje, meerdere laptops en een videocamera. Bewezen is dat er valse facturen zijn gemaakt. Zo diende S. een factuur in voor een laptop, terwijl dit type volgens de datum nog niet op de Nederlandse markt te koop was. Ook claimde hij een gestolen telefoon, terwijl hij op dat moment met het vermeende gestolen toestel aan het bellen was.

De rechter hield S voor dat hij als docent aan de Hogeschool en als gemeenteraadslid een voorbeeldfunctie heeft. ,,Mensen moeten ervan uit kunnen gaan dat zij u kunnen vertrouwen."
Wat voor gevolgen de veroordeling heeft voor zijn functie in de Goudse gemeenteraad, is nog niet bekend. D66 in Gouda zegt in een reactie geschrokken te zijn van deze uitspraak. ,,In algemene termen is naar het oordeel van D66 een strafrechtelijke veroordeling lastig te verenigen met het bekleden van een publiek ambt zoals het raadslidmaatschap'', aldus D66-voorman Thierry van Vugt.

Zouhair S. heeft gevraagd om zich enige dagen te mogen bezinnen op de uitspraak en de persoonlijke gevolgen van deze situatie. "D66 Gouda gunt hem gezien de ingrijpende situatie enige tijd voor reflectie. Daarna volgt een gezamenlijke verklaring."

Goudse Post
Meer berichten