Gerwin Gabry is helemaal klaar voor zijn 200 km schaatstocht op de Weissensee voor KIKA. Na terugkomst volgt nog een afsluitende muziekavond. Foto: Marianka Peters
Gerwin Gabry is helemaal klaar voor zijn 200 km schaatstocht op de Weissensee voor KIKA. Na terugkomst volgt nog een afsluitende muziekavond. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Afzien op de Weissensee met muzikale afsluiter

Gisteren is een groep van 62 fanatieke schaatsers vertrokken richting de Weissensee in Oostenrijk, om deel te nemen aan een sponsorschaatstocht voor KIKA. Onder de deelnemers is ook Gouwenaar Gerwin Gabry, die vol overtuiging de 200 km wil volmaken.

Door Marianka Peters

Gouda - De sponsortocht voor KIKA vindt een week voorafgaande aan de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee plaats. "Ik wilde al heel lang de Weissensee schaatsen, maar het kwam er niet van. Toen ik van de schaatstocht voor KIKA hoorde, heb ik mij direct ingeschreven. Iedereen heeft in zijn omgeving wel te maken met kanker, dus dat doel wil ik graag steunen. Daarna heb ik mijn stinkende best gedaan om zoveel mogelijk geld binnen te halen." Het minimum bedrag dat binnengehaald moest worden is 1600 euro, maar de teller van Gerwin (47) staat inmiddels op 2350 euro. En daar blijft het niet bij. Er zijn nog wat toezeggingen die moeten worden verzilverd en na terugkomst wordt er op vrijdag 25 januari nog een afsluitende benefietavond georganiseerd. "Naast mijn werk bij een stedenbouwkundig bureau, ben ik gitarist in de Goudse band Sideways. We hebben al vaker opgetreden in Gouda Studio's en toen ik het plan van een benefietavond vertelde, was het direct geregeld. Ook de Goudse band Toffol is bereid gevonden om die avond op te treden. Een mooiere afsluiting kan ik mij niet voorstellen."
Maar eerst zal er komende vrijdag nog geschaatst moeten worden. Gerwin is altijd een schaatsliefhebber geweest en bond zijn eerste schaatsen onder bij Schaatsclub Lekstreek. "Ik kom oorspronkelijk uit Haastrecht en woonde in dezelfde straat als Hein Vergeer, tja, dan zit het schaatsen zo'n beetje in de genen," lacht Gerwin. "Bij de schaatsclub heb ik de techniek geleerd, die nodig is om het vol te houden."
Met honderden trainingsrondjes in de benen staat Gerwin, samen met andere schaatsers, vrijdagmorgen om 7.00 uur aan de start op de Weissensee. "Ik had mij ingeschreven voor de 150 km, maar ik ga toch voor de 200 km. Ik heb het gevoel dat ik dit kan. De laatste weken heb ik twee maal per week getraind, onder meer in Biddinghuizen. Als ik mij aan het schema van 22 km per uur kan houden, moet het gaan lukken." Nu heeft het de laatste dagen enorm gesneeuwd in Oostenrijk, maar volgens de organisatie zijn de schaatscondities op de Weissensee nog steeds prima.

Op vrijdag 25 januari is de benefietavond ten bate van KIKA bij Gouda Studio's, Oosthaven 20 met de bands Sideways en Toffel. Aanvang 21.30 uur, zaal open 21.00 uur. Entree 7 euro (voor KIKA). Meer informatie: www.schaatsenvoor kika.nl/gerwin-gabry.

Goudse Post
Meer berichten