Spoor ontsnapte gevangene leidt naar Gouda

Door Marianka Peters

Gouda - Het spoor van de man, die afgelopen vrijdagmorgen uit de gevangenis De Schie in Rotterdam ontsnapte, heeft naar Gouda geleid. Rond 11.00 uur werden bewoners aan de Kleiweg verrast door een 'legertje' politieagenten met een huiszoekingsbevel.

Terwijl een politiehelicopter boven de woning hing en met warmtecamera's de daken van de woningen afzocht, doorzochten de 15 politieagenten de hele bovenwoning van het echtpaar, op zoek naar sporen van de ontsnapte gevangene, mogelijk een Gouwenaar, die door zijn gevangenismaatje in een blauwe vuilniszak zou zijn meegenomen. "Het was echt heel bizar," vertelt de heer des huizes, die liever niet met zijn naam in de krant wil. "Ik had wel gehoord van die ontsnapping, maar dat het spoor naar ons huis heeft geleid, is ons een raadsel. Ik hoop ooit nog iets van te horen." Bij nader inzien zegt zijn vrouw dat zij een paar dagen eerder tot vijf keer toe is gebeld op haar mobieltje. "Ik nam op en daarna werd er opgehangen. Of dit er iets te maken heeft, ik heb geen idee."

Volgens de bewoners gingen de agenten zorgvuldig te werk en checkten ze alle hoeken en gaten in het huis. Tijdens de huiszoeking werd het de politie al snel duidelijk dat ze op het verkeerde spoor zaten en dat dit echtpaar geen enkele connectie had met de ontsnapte gedetineerde. "Ja, ze vonden een blauwe vuilniszak in het keukenkastje, maar wie heeft die niet in huis?"

Vrijdagmorgen vroeg heeft de ontsnapping plaatsgevonden. De man, die vastzat voor diefstal en nog een straf moest uitzitten tot december 2019, zou door zijn gevangenismaatje zijn meegenomen in een blauwe vuilniszak, zo meldde de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). De gevangene die met de zak naar buiten liep had zijn straf al wel uitgezeten en mocht vrijdag De Schie verlaten. Dit zou zijn vastgelegd op camerabeelden. Van de ontsnapte gevangene ontbreekt nog ieder spoor. De Bond van Wetsovertreders (BWO) meldt dat er helemaal geen vuilniszak aan te pas kwam, maar dat de ontsnapping te wijten is aan een 'procedurefout' bij de afdeling bad (binnenkomst afdeling delinquenten), de afdeling in de gevangenis waar verlof- en ontslagpapieren worden afgehandeld. Volgens woordvoerder Pieter Vleeming is het misgegaan met de transportprocedure van de gevangene. Waarschijnlijk heeft de gevangene, in plaats van een oproep voor transport naar de rechtbank, een brief ontvangen waarin stond dat hij naar huis mocht. ,,Hij is dus zo naar buiten gelopen." Voorzover bekend is de gevluchte gedetineerde nog spoorloos.

Goudse Post
Meer berichten