Marrianne Waalwijk en Sjouk Engels bij het Uiltje van Sonja Meijer, dat succesvol werd herplaatst in het Moreauhof. Foto: Marianka Peters
Marrianne Waalwijk en Sjouk Engels bij het Uiltje van Sonja Meijer, dat succesvol werd herplaatst in het Moreauhof. Foto: Marianka Peters (Foto: )

'Kunst moet worden beschermd'

De Danseres van kunstenares Marijke de Goeij belandde in de afvalcontainer en de Paradijsvogel van Pim Leefsma werd in stukken terug gevonden bij een timmerfabriek in Gouderak. Om te voorkomen dat er in de toekomst meer kunst verloren gaat, werpen twee kunstliefhebbers zich op als hoeders van kunst in het openbaar gebied.

Door Marianka Peters

Gouda - De Goudse Marrianne Waalwijk en Sjouk Engels vinden het onaanvaardbaar dat kunstwerken bij herontwikkelingen verkwanseld worden. "De kunstenaars hebben hun hele ziel en zaligheid in hun werk gelegd. Uit respect voor de kunstenaars willen wij ervoor zorgen dat kunstwerken bij herontwikkelingen of verkoop van vastgoed niet zomaar verdwijnen," stelt Sjouk Engels, al jaren betrokken bij de exposities Gouds Werk in zorgcentrum Gouwestein.
Zij doelt hierbij op het kunstwerk de Danseres van Marijke de Goeij dat voor het voormalige postkantoor aan de Ronssehof stond en aan de sloop tenonder ging.
Ook de Paradijsvogel van Pim Leefsma, die bij het politiebureau aan de Houtmansgracht stond, werd na een lange zoektocht teruggevonden bij een fabriek aan de Hollandsche IJssel. Het reusachtige kunstwerk was in stukken gezaagd en daardoor onherstelbaar beschadigd. "Dit mag dus nooit meer gebeuren," vult Marrianne aan. Zij is kunstenares en runt aan het Stationsplein een pop-up galerie met werk van Goudse kunstenaars en wisselende tentoonstellingen.
Enkele jaren geleden heeft Marrianne de kunst in Gouda inzichtelijk gemaakt door een fiets- en wandelroute langs de kunstwerken samen te stellen. "In 2001 heeft de gemeente een boekje 'Beelden in Gouda' uitgegeven. Veel van die kunstwerken zijn herplaatst, sommigen zijn zelfs helemaal verdwenen. Bijvoorbeeld is onbekend waar het kunstwerk 'Twee generaties' van Wim Gaanderse, dat voor het kantoor van de Goudsche Courant stond, is gebleven. En zo zijn er nog meer kunstwerken 'verdwenen'."
Al eerder hebben Sjouk, Marrianne en Peter Schönveld van wijkteam Nieuwe Park zich sterk gemaakt om kunstwerken van de schroothoop te redden en te herplaatsen.
Denk hierbij aan de Zonnewijzer op de rotonde Plesmanplein, die een nieuwe plek kreeg in het Van Bergen IJzendoornpark en het Uiltje van Sonja Meijer dat bij de herontwikkeling van school de Boei aan de Sportlaan, een passende plek kreeg in de gemeenschappelijke tuin aan het Moreauhof. "We bieden ons als vrijwilliger aan om herplaatsing van kunstwerken te begeleiden en te realiseren. Binnenkort willen we met de wethouders kunst en vastgoed goede afspraken maken rondom de herplaatsing van kunst als er sprake is van herontwikkeling van een gebied. Alleen op die manier kun je in de toekomst iedere discussie rond kunst vermijden. Bovendien hoort kunst in de buitenruimte ook bij de geschiedenis van Gouda, daar moeten we met respect mee omgaan."

Goudse Post
Meer berichten