Foto:

FF Tussendoor - Vuurwerk

Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen. Als ik dit schrijf moet oudejaarsavond nog beginnen en zodra je dit leest, is het alweer nieuwjaar en heb je al je dierbaren inmiddels afgelebberd en het allerbeste voor het nieuwe jaar gewenst.

Voor mij is het dus koffiedik kijken hoe oudejaarsavond is verlopen, maar uit ervaring weet ik dat die rotjochies vast wel weer prullenbakken en vuilcontainers hebben opgeblazen en de politie de handen vol heeft gehad aan feestvierders die geen maat konden houden, en daarmee bedoel ik niet hun zangtalent.

Onze trouwe labrador zal het vuurwerk dankzij de pilletjes en mijn liefdevolle knuffels wel hebben overleefd maar hoe zal het in de eerste vuurwerkvrije zone gegaan zijn. Toen de proef voor een knalvrije zone ging starten, stond iedereen in de rij. Van kinderboerderij tot het Van Bergen IJzendoornpark. Toen bleek dat men zelf verantwoordelijk is voor het toezicht, haakte iedereen af, behalve het dierenasiel en ponyclub.

Jammer dat die laatste organisatie daags voor oud en nieuw nog even ging mopperen omdat ze zelf voor toezicht moest zorgen. Wat hadden ze dan verwacht? Dat een legertje politie de Bloemendaalseweg zou bewaken, zodat ze zelf thuis onbezorgd aan de bubbels konden gaan? Het was vooraf duidelijk gesteld, wil je een vuurwerkvrije zone, dan moet je er zelf ook wat voor doen.

Natuurlijk ben ik voor dierenwelzijn - ongedierte uitgezonderd - en het is vreselijk als dieren in paniek raken door rondvliegende rotjes en gillende keukenmeiden. Aan de andere kant is het vanzelfsprekend dat als je dieren hebt, je ook verantwoordelijkheid draagt voor die beestenboel. Die schuif je niet zomaar even af. Ik ben heel benieuwd naar de evaluatie en welke discussie we volgend jaar weer gaan voeren rond de knalvrije zones.

Gelukkig nieuwjaar iedereen!

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten