Onder toeziend oog van de voorzitter van MIV Assalam (r) 'stort' burgemeester Milo Schoenmaker het eerste beton voor de nieuwe gevel van het islamitisch centrum aan de Antwerpseweg. Foto: Marianka Peters
Onder toeziend oog van de voorzitter van MIV Assalam (r) 'stort' burgemeester Milo Schoenmaker het eerste beton voor de nieuwe gevel van het islamitisch centrum aan de Antwerpseweg. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Start verbouwing islamitisch centrum Gouda

Gouda - Onder grote belangstelling is vrijdag het officiële startsein gegeven voor de grootschalige verbouwing van het islamitisch maatschappelijk centrum aan de Antwerpseweg 1. Met lekkere hapjes, drankjes en Goudse siroopwafels had MIV Assalam er een echt Gouds feestje van gemaakt.

Door Marianka Peters

Na de jaarwisseling gaat de verbouwing daadwerkelijk beginnen. "De planning is redelijk krap, maar we verwachten het pand met nieuwe gevel op 1 mei 2019 wind en waterdicht te hebben," vertelde Farid Habyby tijdens de presentatie. "Eind 2019 moeten de begane grond en eerste verdieping klaar zijn en medio 2020 de derde en vierde verdieping." De afgelopen jaren is via crowdfunding geld opgehaald binnen de Goudse islamitische gemeenschap om twee panden Antwerpseweg 1 en 3 aan te kopen.

Om de verbouwing te kunnen bekostigen, is het naastgelegen pand Antwerpseweg 3 verkocht. "De verbouwing wordt geschat op zo'n 1,5 miljoen euro. Het meeste geld komt uit de verkoop van Antwerpseweg 3, maar doordat de prijzen van bouwmaterialen erorm zijn gestegen, denk ik dat we nog zo'n zeven tot acht ton nodig hebben," aldus Fouad Khouaki, woordvoerder namens MIV Assalam. "Om de kosten zoveel mogelijk te beheersen, gaan we de verbouwing in eigen beheer doen. Veel van onze leden zijn werkzaam in de bouw en ik heb zelf ook een bouwbedrijf. Daarnaast gaan we nog aan crowdfunding doen."
Het gehele gebouw wordt energiezuinig met waterpomp en zonnepanelen. Een islamitisch maatschappelijk centrum was een lang gekoesterde droom van de Goudse moskeeën. "Voor de islamitische gemeenschap is er niets in Gouda. De moskeeën zijn voornamelijk om te bidden, maar hier hebben we de mogelijkheid meerdere activiteiten te organiseren, wijkbijeenkomsten, diftarmaaltijden, educatie en recreatie," aldus Farid. "Bovendien hebben we hier ruimte voor dodenwassing en -koeling, daarvoor hoeven we niet meer naar Bodegraven en Utrecht." Met de buren is een beheersovereenkomst afgesloten. "We willen een goede verstandhouding met de buren en geen overlast veroorzaken. Daarom vragen we onze leden zoveel mogelijk met de fiets te komen."


Naast de 350 gebedsplaatsen gaat het islamitisch maatschappelijk centrum ook ruimte bieden voor verschillende maatschappelijke activiteiten zoals educatie, lezingen, recreatie, een podium voor integrale en interkerkelijke discussies, wijkbijeenkomsten zoals gezamenlijke maaltijden en open dagen. Het vestigen van een islamitisch centrum op deze locatie is onderdeel van de integrale oplossing van het huisvestingsvraagstuk naar islamitische gebedsplaatsen in Gouda. "Meestal vier je feest als het werk klaar is, wij vonden de start juist een mooi moment om te laten zien dat hard werken beloond wordt."

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties