Foto: Marianka Peters
Foto: Marianka Peters

Milo's laatste raadsvergadering

Door Marianka Peters

Gouda - Voor burgemeester Milo Schoenmaker had de raadsvergadering van afgelopen woensdag een dubbele betekenis. Niet omdat het de laatste besluitvormende vergadering van het jaar was, ook was het zijn laatste besluitvormende vergadering als voorzitter van de raad. Nadat de burgervader voor de laatste keer een besluit met de hamer had afgetikt, deed hij demonstratief zijn ambtsketen af.

Milo Schoenmaker had zijn laatste raadsvergadering wellicht anders voorgesteld. Aan het begin van de vergadering werd hij verrast door plaatsvervangend voorzitter Theo Krins (CU), die Schoenmaker feliciteerde met zijn herbenoeming, die een dag later zou ingaan. Maar de avond kreeg aan het eind een onaangename wending toen Gouda Positief (GoPo) een motie indiende om de Top 60 aanpak te evalueren. De partij zet grote vraagtekens bij de effectiviteit van de aanpak, de geringe uitstroom van de Top 60 lijst en twijfelt aan de kwaliteit tussen de samenwerkende organisaties. "Het lijkt erop of ze maar wat aan het doen zijn," suggereerde GoPo-burgerraadslid Jitske Janmaat in het AD.

Schoenmaker reageerde als door een wesp gestoken en stelde dat GoPo zich baseert op een foutieve aanname. "Ik krijg het gevoel dat de fractie maar wat roept," aldus Schoenmaker. "GoPo zoemt in op de uitstroom, die onder de maat zou zijn. Maar het doel van de Top 60 aanpak was om het aantal recidivisten naar beneden te krijgen. Vooraf was bekend dat dit lang zou duren, maar inmiddels is het aantal recidivisten met 80 procent gedaald. De uitstroom is niet het doel, maar een gevolg, pas als alle partijen er zeker van zijn dat het goed gaat. We laten ze niet zomaar los."

Verder gaf Schoenmaker aan dat het aantal woninginbraken of pogingen daartoe van 639 in 2016, daalde naar 504 in 2017. "Op dit moment staat de teller op 337, een daling van maar liefst 30 procent. Ik had graag het gesprek met GoPo aangegaan, maar de afspraak werd een uur vantevoren door GoPo afgezegd." Onder druk van andere partijen trok GoPo de motie in. Aan het eind van de vergadering blikte Schoenmaker terug op het afgelopen jaar. "2018 was een jaar met een nieuw college en nieuwe raad." Nieuw noemde hij ook het voornemen dat de raad op een aantal thema's raadsbreed gaat samenwerken. "Beoordeel alle voorstellen op zijn eigen meritus en oordeel dan, zodat u serieus en weloverwogen een besluit kunt nemen," gaf hij de raad als advies mee.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden