Foto:

FF Tussendoor - Gebakken lucht

Vanuit de overheid worden volgend jaar 23 initiatieven beloond met subsidies voor onderzoeksjournalistiek. Hiervoor heeft het Rijk 2,7 miljoen euro uitgetrokken. Dit is een mooie stimulans voor serieuze onderzoeksprogramma's als Zembla en Follow the Money.

 

En jawel hoor, Gouda krijgt ook een onderzoeksredactie, 'die verder gaat dan de huidige redacties van de lokale media', zo wordt gesteld.  Waar de meeste initiatieven een strikte doelstelling voor ogen hebben, blinkt Gouda weer uit in vaagheid. Want wat er onderzocht gaat worden, is nog volslagen onbekend. Dat wordt bedacht tijdens een ideeënbrouwerij, waar wekelijks onderwerpen uit de hoge hoed worden getoverd. Daarmee gaan de onderzoekers vervolgens aan de slag. Tja, als het zo makkelijk was, dan heb ik er nog wel een paar.

Het stimuleringsfonds voor onderzoeksjournalistiek vind ik persoonlijk een groot goed. Maar dan moet er wel iets nuttigs te onderzoeken zijn, niet om de zakken te vullen van uitgevers en dergelijke. Op social media wordt mij vanuit de bekende hoek afgunst verweten, omdat ik geen respect toonde voor de erkenning die de initiatiefnemer heeft gekregen. Erkenning? Wordt eens wakker, er is nog niets gepresteerd!

Voorlopig is het dus een hoop gebakken lucht, waarvoor de overheid ruim 125.000 euro beschikbaar stelt. Ja, je leest het goed. Voor deze luchtfietserij krijgt een nieuwe stichting een flinke zak met ons belastinggeld. Op zich zou een onderzoekje naar de mensen achter deze stichting al de moeite waard zijn.


Maar ja, ik ga er niet over en bovendien ben ik geen onderzoeksjournalist. Althans niet volgens de kwalificaties die hierbij horen. Tuurlijk, ik kan me in bepaalde zaken vastbijten als een terriër en dat zal ik blijven doen, maar wel voor de publieke zaak en niet om er zelf beter van te worden.

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden