PvdA-raadslid Max de Groot wil dat het pad naar de Goejanverwelledijk wordt aangepast. Het is nu veel te stijl. Foto: Marianka Peters
PvdA-raadslid Max de Groot wil dat het pad naar de Goejanverwelledijk wordt aangepast. Het is nu veel te stijl. Foto: Marianka Peters (Foto: )

PvdA: Wijk-dijkverbinding moet veiliger

Door Marianka Peters

Het geasfalteerde pad ter hoogte van de Leo Vromantoren aan de Sportlaan, dat verbinding maakt met de Goejanverwelledijk, is zo steil dat het zelfs met een E-bike niet mogelijk blijkt ertegenop te fietsen. De Goudse PvdA wil dat de gemeente zich sterk maakt om, mogelijk in samenwerking met het Hoogheemraadschap, een veilige route voor mindervaliden te creeëren.

Gouda - "Op dit moment ligt er een pad naast de Leo Vroman toren waarlangs men de dijk zal kunnen gaan betreden als ter plekke een brug is aangelegd en de dijk tevens van een trap is voorzien," stelt PvdA-raadslid Max de Groot vast. "Op korte afstand van de nieuw aan te leggen dijkopgang bevindt zich al een geasfalteerde zeer steile wijk-dijk verbinding. Deze verbinding is zowel voor fietsers maar ook voor voetgangers gevaarlijk. Daarmee is het direct duidelijk dat het pad totaal ongeschikt is voor mensen die van een rolstoel gebruik moeten maken."
De Goudse Adviesraad voor mensen met een beperking heeft in het recente verleden al aangegeven dat er behoefte is aan een rolstoelvriendelijke wijk-dijk verbinding.
"Tussen de Haastrechtsebrug en de Goverwellebrug, een afstand van 2 kilometer, zijn op dit moment drie trappen en het eerder genoemde asfaltpad. Geen van deze wijk-dijkverbindingen is toegankelijk voor mensen met een rolstoel. De eventueel vijfde wijk-dijk verbinding bij de Leo Vroman toren is dat ook niet," aldus de Groot. "Gouda onderschrijft het VN verdrag Handicap. Echter in veel gevallen zien wij dat in de praktijk daar weinig rekening mee wordt gehouden."
De PvdA wil dat er veilige en toegankelijke fiets- en wandelverbindingen zijn voor iedereen en vindt dat het College zich daar hard voor moet maken. De partij heeft inmiddels opheldering gevraagd aan het college door middel van artikel 38 vragen.
Ook wil de partij weten wat exact de kosten zijn voor de aanleg van een trap en brug en of de opdracht nog teruggedraaid kan worden en wat eventueel de kosten zijn van aanpassing van het huidige geasfalteerde pad.

Goudse Post
Meer berichten