Wapenglazen worden museaal opgehangen

Glazenier Ad van der Hoven heeft het eerste wapenraam verwijderd, dat later museaal wordt teruggebracht. Foto: PR
Glazenier Ad van der Hoven heeft het eerste wapenraam verwijderd, dat later museaal wordt teruggebracht. Foto: PR (Foto: )

Net als alle andere Goudse Glazen in de Sint Jan worden de wapenglazen in het middenschip de komende tijd museaal opgehangen. Een grote operatie, waarbij alle wapenglazen in een frame worden gehangen met plexiglas ter bescherming.

Door Marianka Peters

Gouda - Na de laatste grote restauratie zijn alle Goudse Glazen museaal opgehangen. Dat wil zeggen dat de monumentale glas-in-loodramen niet in de sponning zijn bevestigd, maar in een frame als een soort voorzetraam, beschermd door gewapend en/of plexiglas. De wapenglazen in de verhoogde lichtbeuk boven het middenschip zijn destijds niet meegenomen in de restauratie, omdat men er zo lastig bij kon komen. Deze glazen bestaan uit drie afzonderlijke delen.Toen eerder dit jaar bleek dat één van de wapenglazen verzakt was, is direct actie ondernomen. "Op het eerste oog leek het of het glas kapot was, maar het was uit het lood gezakt," vertelt Harry Anders van de Sint Jan. "Dit glas is hersteld, waarna is besloten deze direct met de twee andere delen in een frame terug te hangen. Binnenkort worden nog zeven wapenramen gecontroleerd en waar nodig gerestaureerd."
De schrik was groot eerder dit jaar, toen het verzakte wapenglas werd ontdekt. Het glas dreigde uit de sponning te vallen, waarna uit voorzorg een deel van de banken in het middenschip werd afgezet. Met behulp van een hoogwerker werd het raam verwijderd. De overige wapenramen worden van buitenaf via de smalle goot verwijderd en later weer teruggeplaatst."

Goudse Post
Meer berichten