Dirigent Dick Verhoef staat swingend voor de groep muzikanten. Op de foto missen de trompettisten Bram en Bas, die op pad waren met de Pietenband. Foto: Marianka Peters
Dirigent Dick Verhoef staat swingend voor de groep muzikanten. Op de foto missen de trompettisten Bram en Bas, die op pad waren met de Pietenband. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Gouda is een swingende big band rijker

Van Glenn Miller tot The Beatles en van Stevie Wonder tot Carol Emerald. De Gouwe Bigband speelt alles, zolang het maar swingt.

Door Marianka Peters

Gouda - Gouda kent vele orkesten en bands die uiteenlopende genres spelen, maar een swingende big band was er nog niet. Maar dit gaat veranderen, want sinds kort repeteren zo'n 16 muzikanten van de Gouwe Bigband wekelijks in de muziektempel van de Pionier op het Sluiseiland. Initiatiefnemer van de big band is Hans van Riemsdijk, die samen met zijn vrouw ook bij de Pionier speelt. "Ik heb zelf een voorliefde voor big band muziek, je kunt er mensen emotioneel mee raken, maar ook amuseren," legt Hans uit. "Het idee voor een big band werd heel goed ontvangen en binnen de kortste keren hadden we de groep bij elkaar. Een aantal van hen speelt ook bij de Pionier, anderen komen van buitenaf. Het leuke is de diversiteit van de groep, van tieners tot zestigers en, wat ook bijzonder is voor een big band, er spelen zowel mannen als vrouwen in de band. Alleen zijn we nog op zoek naar een trombonist en gitarist, dan zijn we compleet." Ook Dick Verhoef, als dirigent al jaren onlosmakelijk verbonden aan de Pionier, was direct enthousiast om de big band onder zijn hoede te nemen. Vol overgave staat hij swingend voor de groep. De muzikanten zijn al helemaal op elkaar ingespeeld, terwijl ze nog maar drie keer samen hebben gerepeteerd. "Het gaat verrassend goed, iedereen vindt het gewoon lekker om dit soort muziek te spelen. En het gaat tenslotte om het plezier. We repeteren tot maart volgend jaar, dan moeten we een swingend repertoire helemaal onder de knie hebben en zijn we klaar voor optredens." Inmiddels is Hans al in gesprek met het Oranje Comité Gouda. "Het zou geweldig zijn als we op Koningsdag mogen optreden op de Markt. De bedoeling is dat we dat in samenwerking doen met het koor Flexible Sound. Wie weet wat er nog meer op ons pad komt."

Meer weten over de Gouwe Bigband? Stuur dan een mail naar: hans.van.riemsdijk@hetnet.nl.

Goudse Post
Meer berichten