Bart van der Harst geeft tijdens Dichters op Donderdag een toegift na zijn aanstelling als stadstroubadour van Gouda. Foto: Marianka Peters
Bart van der Harst geeft tijdens Dichters op Donderdag een toegift na zijn aanstelling als stadstroubadour van Gouda. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Nieuw: Gouda heeft een stadstroubadour

Door Marianka Peters

Gouda - Na een stadsorganist, stadsdichter, heeft Gouda nu ook een stadstroubadour. Tijdens Dichters op Donderdag werd deze eervolle titel toegekend aan Bart van der Harst, beter bekend onder zijn artiestennaam Bart en/of Cornelis.

De Gouwenaar is trots op zijn benoeming en beseft zich terdege dat er wel wat van hem verlangd wordt. "Ik voel me min of meer verplicht om als stadstroubadour meer over Gouda te schrijven en dat ga ik ook doen," beloofde hij tijdens zijn benoeming. De naam Bart en/of Cornelis ontstond per toeval toen Bart zich inschreef voor het Huiskamer van de Stadfestival. "Die naam kwam zomaar in mij op. Ik draag mijn gedichten vaak voor op muziek, dus eigenlijk ben ik een troubadichter. De ene keer ben ik Bart, dan weer Cornelis. Bovendien zijn het mijn eigen voornamen," vertelt de creatieve tekstschrijver. "Cabaret en kleinkunst hebben altijd mijn interesse gehad. Dat begon al op de middelbare school, daarna zat ik in het studentencabaret en deed ik, naast mijn werk, mee aan cammaretten en festivals." Het was Barts' buurman Ruud Bakker, die hem vertelde over zijn plannen met de Theaterbakkerheij, Gouda's jongste theater aan de Gouderaksedijk. "We hebben een tijdje zitten te sparren en daar is Kleintje Kunst op Vrijdag uit voorgekomen. Een voorproefje heb ik al mogen geven tijdens de opening van de Theaterbakkerheij." Aanstaande vrijdagavond is de eerste editie van Kleintje Kunst. Op het programma staat een aantal jonge talenten, zoals Martijn Breeman, volgens Bart een echte taalkunstenaar, die liedjes brengt in de sfeer van Jules de Korte, de Amsterdamse Mirjam de Zwart en het duo Roelien en Aleid uit Den Haag. Uiteraard doet Bart zelf ook mee met zijn programma Try Oud, de kunst van het ouder worden. "Het mag best een beetje schuren, maar er valt ook veel te lachen, onder meer met het liedje Rollatorblues," vertelt Bart, zonder verder iets te verklappen. "Het is de bedoeling dat we om de acht of tien weken op vrijdagavond Kleintje Kunst organiseren, waar nieuw talent een podium wordt geboden. Er loopt zoveel mooi talent rond, dus die avonden zijn bij voorbaat al geslaagd."

Op vrijdag 30 november wordt de aftrap van Kleintje Kunst op Vrijdag gegeven in de Theaterbakkerheij aan de Gouderaksedijk. Zowel beginnend, als meer gevorderd talent krijgt de gelegenheid kun kunsten te delen met het publiek. Elke act duurt 25 minuten. Kleintje Kunst op Vrijdag begint om 20.00 uur. Meer informatie en kaarten zijn verkrijgbaar via www.theaterbakkerheij.nl.

Goudse Post
Meer berichten