Foto:

'We zijn het afvalputje van de wijk'

Bewoners zijn overlast spuugzat

Door Marianka Peters

Gouda - Verkeersoverlast, rondvliegende meubels, een hennepkwekerij en overlast door illegale onderverhuur. Volgens de bewoners van de Poonwerf en Rinkelaarswerf holt hun buurtje achteruit. Ze zijn de overlast spuugzat en willen dat woningcorporatie Mozaïek Wonen actie onderneemt.

De Poonwerf en RInkelaarswerf, twee kleine straatjes in wijk Plaswijck, die zichtbaar verpauperen en waar bewoners op gespannen voet met elkaar staan. Vorige week konden bewoners hun grieven kwijt tijdens een door Mozaïek Wonen georganiseerde bewonersbijeenkomst. Eigenlijk was de bijeenkomst door de woningcorporatie gepland in het trappenhuis aan de Poonwerf. Dat viel verkeerd bij de bewoners, waarna de bijeenkomst werd verplaatst naar wijkcentrum Het Ankerlicht. "Je gaat toch geen bespreking met bewoners houden in een trappenhuis? Zo ga je toch niet met je huurders om?"


Elly Story woont zelf al 36 jaar in het buurtje. "Het was zo'n leuke buurt, we organiseerden buurtbarbecues en activiteiten. Tot een jaar of zes geleden. Eén woning wordt illegaal onderverhuurd aan anderstaligen. Iedere paar maanden wonen er weer anderen, in een ander huis woont een vrouw met verward gedrag, die regelmatig meubels door de ramen gooit, verslaafden lopen te bedelen in de straat en dan heb ik het nog niet eens over parkeeroverlast en rondscheurende scooters. Als ik met mijn scootmobiel naar buiten wil, moet ik heel erg goed uitkijken of ik niet omver gereden word of val over de bestrating die schots en scheef ligt. Zo gaat deze buurt naar de donder en worden we het afvalputje van de wijk."
Ondanks alles piekeren Elly en haar man er niet over om te verhuizen. "Vanwege onze gezondheid zijn wij aan huis gebonden. En er is niets mis met het huis, maar wel met de leefomgeving, die wordt verziekt door mensen die het allemaal niet zo nauw nemen en na een paar maanden weer met de noorderzon vertrekken."


Volgens Elly, die ook namens een achttal buren zegt te spreken, zijn het kleine ergernissen die zich in de afgelopen jaren hebben opgestapeld en dat nu dreigt te escalleren. Zij heeft al tientallen brieven gestuurd aan de woningcorporatie, ook met het verzoek om een passeerhek te plaatsen om de snelheid uit de fietsers en scooters te halen, die over de stoep racen, echter zonder resultaat. "Ik krijg niet eens antwoord. Jaren hoor je niets, tot nu dan. Als een duveltje uit een doosje is er een bewonersavond en zegt Mozaïek dat ze met ons meeleeft, maar daar kunnen we toch niets mee?"
In een reactie stelt de woordvoerster van Mozaïek Wonen: "We herkennen dat er zorgen zijn bij de bewoners over de woonomgeving. Naar aanleiding van deze zorgen gaan wij in overleg met de gemeente voor wat betreft het openbaar gebied. Onder anderen om na te gaan wat Mozaïek Wonen kan doen en wat de gemeente kan oppakken. De andere opmerkingen over bijvoorbeeld tuinen of overlast worden door Mozaïek Wonen of samen met de bewoners opgepakt."

Bij navraag blijkt dat de gemeente nog niet op de hoogte is van problematiek aan de Poonwerf en Rinkelaarswerf. "We wachten dus eerst op een uitnodiging voor een gesprek met Mozaïek Wonen; we gaan dan kijken welke punten over openbaar gebied gaan en de mogelijkheden om daar iets aan te doen," aldus de gemeentewoordvoerder.

Goudse Post
Meer berichten